Ілюстрація REUTERS

Французька компанія Engie готова інвестувати 1 млрд євро в будівництво сонячної станції потужністю 1,2 ГВт у Чорнобильській зоні відчуження.

Читайте такожЄБРР виділить Україні 250 мільйонів євро на "зелену" енергетику

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Відео дня

За словами міністра, два роки тому він звернувся з пропозицією до всього світу про готовність України на території ЧАЕС запропонувати мережі, трансформатори, людей, які там залишилися працювати, можливості для інвестування у відновлювану енергетику, в тому числі, в сонячну.

"Після цього французький уряд інвестував 250 тис. євро на дослідження, яке вони провели на наше прохання, можливості реалізації такого проекту, і у нас сьогодні є техніко-економічне обґрунтування, що цей проект можливий величиною в 1,2 ГВт... Інвестиції оцінюються в 1 млрд гривень. Французька компанія Engie заявила на останньому засіданні Ради інвесторів при президенті України... про те, що вони готові інвестувати таку шалену суму", - заявив Семерак.

Також він додав, що є й інші компанії, які готові інвестувати в даний проект.

Як повідомляв УНІАН, раніше Держагентство з управління зоною відчуження підготувало земельні ділянки в зоні ЧАЕС під розміщення сонячної генерації потужністю понад 1000 МВт. На сьогодні в зоні відчуження вже працює пілотна, невелика електростанція.

В середині березня бельгійська інжинірингова компанія Tractebel представила техніко-економічне обґрунтування, в якому йдеться про можливість будівництва великої сонячної електростанції потужністю 1,2 ГВт в зоні відчуження. Згідно з документом, станцію планують побудувати поетапно – по 150 МВт.

Довідка УНІАН. Робота вітрових і сонячних станцій характеризується невисоким рівнем прогнозованості тієї кількості електроенергії, які вони виробляють. В першу чергу, це пояснюється мінливістю погодних умов. Для злагодженої роботи всієї енергосистеми країни необхідно, щоб ці станції мали «підстраховки» - резервні потужності електростанцій, які можуть швидко включитися в роботу. Також необхідні накопичувачі енергії великої потужності, які можуть за короткий час видати в енергосистему необхідну кількість електроенергії в разі падіння виробництва на вітрових або сонячних електростанціях.

Проблема балансування не стосується гідроелектростанцій та біоенергетики України, оскільки на цих станціях компанія-оператор може повністю регулювати обсяг виробітку електроенергії.

За оцінками «Укренерго», для того, щоб Україна змогла побудувати і підключити 7,5 ГВт нових потужностей відновлюваної енергетики до 2025 року, потрібно створити 2,5 ГВт маневрених потужностей і акумуляторів.