Україна стала членом Ради Глобального екологічного фонду / фото УНІАН

Україна увійшла до Ради Глобального екологічного фонду (ГЕФ) та цьогоріч вперше представлятиме в ній інтереси так званого Сусідства, до якого входять 13 країн (Албанія, Болгарія, Боснія та Герцеговина, Хорватія, Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія, Польща, Румунія, Сербія та Україна).

Про це повідомили у Міністерстві екології та природних ресурсів.

Як пояснив заступник міністра екологіі та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Микола Кузьо, участь в керівному органі Глобального екологічного фонду допоможе посилити співпрацю між ГЕФ та країнами Сусідства щодо спільної реалізації проектів, спрямованих на покращення стану довкілля.

Відео дня

«Це є підтвердженням міжнародної підтримки і визнанням нашими зарубіжними партнерами значних зрушень України в рамках діяльності Глобального екологічного фонду. Ми повинні не забувати, що Рада Фонду займається розробкою, затвердженням, переглядом та оцінкою політики щодо заходів, фінансованих ГЕФ, а також переглядом та затвердженням робочої програми. Вважаю, що це важливий момент для України», - наголосив Кузьо.

Читайте такожФінляндія допоможе Україні створити фонд для фінансування альтернативної енергетики

Представлятиме Україну та Сусідство у Раді ГЕФ начальник відділу міжнародного співробітництва Мінприроди Владислав Марушевський.

Довідка. Глобальний екологічний фонд (ГЕФ) - найбільше джерело фінансування проектів, спрямованих на поліпшення стану глобального навколишнього середовища. ГЕФ виділив 9,2 млрд. дол. власних коштів і залучив понад 40 млрд. дол. в порядку співфінансування для реалізації понад 2600 проектів в країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою.

Фонд надає гранти на здійснення проектів у таких галузях: біорізноманіття, зміна клімату, міжнародні води, деградація земель, захист озонового шару та стійкі органічні забруднювачі.

Головним керівним органом Фонду є Рада, до якої входять 32 представники від держав-членів. Держави-члени представлені в Раді ГЕФ через так звані Сусідства.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародна екологічна організація - Регіональний екологічний центр (РЕЦ) для Центральної та Східної Європи відкриє свій офіс в Україні.