Бездіяльність бойовиків щодо ремонту об'єктів промислових відходів може призвести до екологічної катастрофи / фото facebook.com/ato.news

Відмова контрольованих Росією бойовиків надати гарантії безпеки для проведення ремонтних робіт на об'єктах промислових відходів коксохімічного виробництва поблизу Новгородського Донецької області може призвести до екологічної катастрофи.

Про це повідомляється на сайті Міністерства оборони України з посиланням на Українську сторону Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

"Українська сторона СЦКК інформує, що злочинна діяльність (бездіяльність) ватажків окупаційної влади ОРДО щодо ігнорування заявок підприємств Донбасу про надання гарантій безпеки на час проведення обслуговування та ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах інфраструктури уже в найближчий перспективі може призвести до аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Українська сторона СЦКК наголошує, що термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО «Інкор і Ко», яке розташоване поблизу Новгородського.

Читайте такожБойовики не дають оцінити екологічну ситуацію на затоплених шахтах Донбасу - Геращенко

"Велика кількість опадів та сезонні коливання температури потребують негайного проведення робіт з обслуговування та поточного ремонту об’єктів шламонакопичувача, серед яких: відновлення всмоктуючого пристрою трубопроводу повернення освітленої води з шламонакопичувача 3-ї черги до підприємства для переливу хімічнонебезпечних речовин через дамбу; обстеження дамби шламонакопичувача 3-ї черги та шламопроводів; відбір проб рідини та твердих відкладень; відсипання глиною дамби шламонакопичувача", - сказано у повідомленні.

У цьому зв'язку зазначається, що українською стороною СЦКК та представниками аварійно-рятувальної служби зазначеного фенольного виробництва скоординовано необхідний порядок дій щодо проведення обслуговування та ремонту визначених об’єктів. Проте проведення робіт неможливе, оскільки до цього часу гарантій безпеки з боку ОРДО немає.

"Українська сторона СЦКК наголошує, що подібні дії (бездіяльність) ватажків ОРДО можуть призвести до екологічної катастрофи на Донбасі, наслідки якої відчують на собі всі жителі по обидві сторони лінії розмежування", - підкреслили українські військові.