Ілюстрація / REUTERS

У Німеччині спалахнув скандал після повідомлення ЗМІ про причетність найбільших автомобільних компаній до фінансування небезпечних експериментів над людьми.

Видання Suddeutsche Zeitung та Stuttgarter Zeitung повідомили, що концерни Volkswagen, Daimler і BMW проводили низку небезпечних експериментів, передає «Європейська правда».

Читайте такожЗМІ: Автомобілі з дизельними двигунами до 12 разів перевищують екологічну норму ЄС

Відео дня

За даними ЗМІ, Європейська дослідницька асоціація з навколишнього середовища та охорони здоров'я в транспортному секторі (EUGT), створена трьома автогігантами та компанією Bosch, брала участь у дослідах на людях. Під час тестів встановлювався вплив діоксиду азоту, що виділяється при роботі дизельних двигунів, на здоров'я людини.

Тести у період з 2012 по 2015 роки проводилися в університетській клініці Ахена. До експериментів залучили 25 людей, яких протягом кількох годин просили вдихати повітря з токсичними газами.

Минулого тижня газета The New York Times повідомила, що за завданням концерну Volkswagen в Німеччині проводили аналогічні досліди на мавпах. У такий спосіб компанія намагалась довести, що діоксид азоту не є канцерогенним.

Уряд Німеччини різко засудив німецькі автоконцерни.  "Ці випробування нічим не можна виправдати", - зазначив у понеділок на брифінгу офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт, наголосивши, що повідомлення про подібні випробуваннях викликають багато критичних питань не тільки етичного характеру.

Реагуючи на звинувачення, Volkswagen повідомив у заяві, "що обрані в той час наукові методи були неправильними". Daimler рішуче засудив тести, зазначивши, що комапнія не мала права голосу у виборі методів тестування, які  суперечать "цінностям Daimler і етичним принципам".