Русєв зазначив, що йде у відставку за власним бажанням \ tuzlim.org.ua

Директор національного природного парку «Тузловські лимани» Іван Русєв, у якого неодноразово були конфлікти з браконьєрами, заявив, що остаточно вирішив піти у відставку. Як передає кореспондент УНІАН, про це Русєв написав у Facebook.

Читайте такожВ Одеській області у заповіднику знайшли останки великої стародавньої твариниВін зазначає, що рік, що минає, завершується для нього крахом оптимістичних ілюзій і надій.

За його словами, обійнявши посаду директора з 15 грудня 2015 року за наполегливим проханням Міністерства екології та природних ресурсів України, він разом зі своєю командою робив усе, щоб захистити найцінніші водно-болотні угіддя, ландшафти світового значення й унікальне біологічне розмаїття нацпарку і «безцінний Тарутинський степ».

Відео дня

«Однак ніхто, крім друзів, нас не почув, оскільки вся величезна армія чиновників, вся державна машина в нашій країні, зокрема й правоохоронна та судова, була зайнята винятково тим, щоб дерибанити бюджет, наживатися і підтримувати корупційний олігархічний синдикат або просто прикривала браконьєрів і беззаконня», - написав Русєв.

Еколог шкодує, що, попри свій 35-річний досвід, науковий ступінь доктора біологічних наук, «участь у майданах проти корумпованої влади» тощо, змушений констатувати, що боротися далі з дилетантством, «гідрою корупції, яка розкидала свої щупальця від Одеси і до Києва», у своєму статусі не може, ні фізично, ні морально.

«Світлі оптимістичні ілюзії, про які я писав два роки тому, приступаючи до посади керівника нацпарку, повністю розвіялися, і я за власним бажанням залишаю посаду керівника НПП «Тузловські лимани» - острівець свободи, острівець демократії і йду у відставку», - наголошує Русєв.

За його словами, він поступається місцем молодій і сформованій ним же команді для завершення розпочатої справи реформування природно-заповідної справи та створення на базі заповідника національного парку європейського зразка.

З 2 січня обов'язки керівника «Тузловські лиманів» виконуватиме відома правозахисниця, еколог Ірина Вихристюк.

Русєв має намір повернутися «у свій науковий світ», а також продовжувати природоохоронну і просвітницьку місію, але не уточнює, в якому статусі це робитиме.

Він також розмістив фотокопії заяви про звільнення і відповідного наказу профільного міністерства.

Як повідомляв УНІАН, директор НПП «Тузловські лимани» Іван Русєв неодноразово заявляв про браконьєрство, напади на його співробітників на території заповідника, а також - на його сина - Романа Русєва. Зокрема, 29 січня він повідомив про підпал території НПП браконьєрами, в ніч на 28 січня в Біляївському районі області невідомі підірвали човен його сина, 20 червня Р.Русєва викрали і побили, а в серпні 2016 року обстріляли його човен тощо. Влітку він заявляв, що має намір звільнитися, але потім передумав. Він перелічив причини, через які хотів піти. Серед них - блокування чиновниками Мінприроди всіх ініціатив і запитів на бюджетне фінансування НПП, згода Мінекології на випробування модернізованого зенітно-ракетного комплексу на території заповідника та ін.

Довідка УНІАН.«Тузловські лимани» - національний природний парк, розташований на території Татарубнарського району Одеської області. Створений 1 січня 2010 року. Площа - 27 865 га. Загальна площа водних дзеркал водойм - 206 кв. км. Система озер, розташованих у парку, має статус водно-болотних угідь міжнародного значення, відповідно до Рамсарської конвенції, з особливим охоронним режимом.