Кабмін затвердив Концепцію боротьбі зі змінами клімату / Фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив Концепцію реалізації державної політики з питань боротьби зі змінами клімату на період до 2030 року.

Про це йдеться в розпорядженні уряду від 6 грудня 2017 року, яке опубліковано на сайті Кабміну.

Читайте такожУ Парижі збирається кліматичний саміт глав держав і урядів, Трампа не запросили

Відео дня

Згідно з планом заходів щодо реалізації Концепції, передбачено у 2018 році розробити і внести на розгляд Кабміну проекти законів про моніторинг викидів парникових газів і торгівлі квотами на такі викиди, а також схвалити Стратегію низьковуглецевого розвитку України на період до 2030 року.

У 2019 році Україна повинна буде визначитися з розміром національного внеску для реалізації цілей Паризької кліматичної угоди і затвердити державні науково-технічні програми з боротьби зі змінами клімату. У 2020 році слід ухвалити Національний план у сфері енергетики та змін клімату на 2021-2030 роки, а також Стратегію адаптації до змін клімату.

Читайте такожФранція дає мільйони американським вченим на дослідження глобального потепління

У документі визначено перелік державних органів, відповідальних за реалізацію Концепції. До них відносяться Мінекології, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінагрополітики та інші відомства.

Як повідомляв УНІАН, Паризьку кліматична угода була підписана 12 грудня 2015 року на 21-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Від імені України її було підписано 22 квітня 2016 року.

1 липня 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон «Про ратифікацію Паризької угоди», який раніше ухвалив парламент. Після того, як угода була ратифікована більшістю країн-учасниць, 4 листопада 2016 року вона набула чинності.

Паризька хартія, на відміну від Кіотського протоколу, має глобальний характер і передбачає залучення до процесу всіх сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Угода також зобов'язує країни скорочувати викиди парникових газів і, відповідно, поступово відмовлятися від вуглецевого сценарію розвитку.