На ЗАЕС використовували неякісне обладнання / фото УНІАН

Співробітники Служби безпеки України попередили виникнення надзвичайних ситуацій на об’єкті критичної інфраструктури підвищеної небезпеки – Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Зазначається, що оперативники СБУ спільно з поліцією, під процесуальним керівництвом прокуратури викрили багатомільйонну оборудку при проведенні робіт з вивчення сейсмічної стійкості обладнання станції.

Відео дня

«На початку 2016 року посадовці «ЗАЕС» уклали договір з приватною структурою на проведення робіт із виконання розрахунків сейсмічного впливу на обладнання та трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу та визначення сейсмостійкості обладнання складені з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов’язкову експертизу та узгодження в державній інспекції ядерного регулювання України. Незважаючи не це, посадовці атомної станції підтвердили виконання робіт та перерахували комерсантам понад 18 мільйонів гривень.

Читайте також"Енергоатом" планує з 2019 року припинити вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії

«За висновками профільних експертів, розроблена підприємцями документація не відповідає державним вимогам і не дає об’єктивної оцінки сейсмічним загрозам обладнанню та трубопроводам станції. Подальша експлуатація устаткування ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу із ладу енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи», - розповіли в СБУ.

У рамках відкритого кримінального провадження одному з провідних інженерів станції повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених статтями 364 та 366 Кримінального кодексу України. Триває слідство.