Мінекології пропонує механізми врегулювання алгоритму отримання в користування геоінформації / фото УНІАН

Міністерство екології та природних ресурсів виступає за створення єдиного Державного реєстру геологічної інформації з відкритим доступом, тоді як зараз доступ до геоінформації є платним, повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, представляючи на засіданні робочої групи з питань реформування відносин у сфері надрокористування пакет законодавчих змін щодо спрощення ведення бізнесу та стимулювання залучення інвестицій у галузь.

Згідно з даними прес-служби Мінекології, до єдиного Державного реєстру геологічної інформації будуть внесені відомості про всю наявну геологічну інформацію від державних підприємств і бізнесу. Також буде забезпечено вільний доступ до цієї інформації, крім інформації, яка має спеціальний статус.

Читайте такожКанада готова долучитися до реформування сфери надрокористування в Україні

Відео дня

Крім того, Мінекології пропонує механізми врегулювання алгоритму отримання в користування геоінформації, а також наполягає на активізації процесу її оцифрування і надання права розпоряджатися геологічною інформацією без погодження з Державною службою геології і надр України (Держгеонадра).

При цьому наголошується, що для запуску такого держреєстру має бути внесена низка змін до існуючих нормативно-правових актів.

Як повідомляв УНІАН, Мінекології ініціює законодавчі зміни до правил видачі Держгеонадр спеціальних дозволів на видобуток викопних ресурсів з метою встановити граничний термін оформлення дозволу в один місяць.