Будівництво мосту в Крим / REUTERS

Будівництво окупантами мосту в окупований Крим може зашкодити природній міграції дельфінів між Азовським та Чорним морем, попереджають екологи. Про це в ефірі "Радіо Свобода" розповів заступник директора з науки Українського наукового центру екології моря та кандидат екологічних наук Євген Дикий.

Читайте такожПрокуратура відкрила справу щодо небезпечного для екології будівництва керченського мосту

Він пояснив, що риби та дельфіни навесні мігрують з Чорного моря до Азовського через Керченську протоку, а восени повертаються назад. Еколог висловлює побоювання, що будівництво Керченського мосту може зашкодити цьому процесу.

Відео дня

«Головне – коли цю споруду будують, це постійні вибухи, постійне вбивання паль, тобто це дуже потужні акустичні удари, які й напряму б'ють по дельфінах і рибу відлякують. Швидше за все, будівництво мосту в Керченській протоці може дуже сильно порушити оці щорічні кормові міграції риби та дельфінів», – прогнозує Дикий. Він зізнається, що українські екологи не можуть наочно оцінити шкоду від зведення мосту, але не виключає, що вона може бути дуже значною.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня окупанти підняли залізничну арку Кримського мосту на фарватерні опори – на висоту 35 метрів від рівня моря. Пізніше британское видання The Guardian повідомило, що Росія близька до завершення будівництва мосту, оскільки завершила його ключову фазу.