Обсерваторія на горі Піп Іван / фото uk.wikipedia.org

На території Карпатського національного природного парку (Івано-Франківська область) буде створено науково-освітній центр з екологічного моніторингу транскордонних впливів, який працюватиме на базі нині відновлюваної астрономічно-метеорологічна обсерваторії. Про це під час наради в Івано-Франківській ОДА, присвяченої розвитку природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні, заявив заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, передає прес-служба Міністерства екології і природних ресурсів України.

Згідно з повідомленням, основною метою центру буде здійснення комплексної оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі та попередження загроз виникнення екологічних катастроф.

Читайте такожУкраїна та Білорусь розглядають можливість створення транскордонного простору в зоні відчуження

Відео дня

При цьому також обговорювалися перспективи розширення територій природних парків у рамках проекту збереження Карпатських пралісів. Велика увага була приділена питанню отримання установами природно-заповідного фонду речових прав на землю.

"В Європі давно природоохоронні території займають велику частину. Україна ж нині лише продовжує формувати свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання розширення територій, вивчення території, яка має екологічну, рекреаційну, цінність і головне - важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги Центральної та Східної Європи", - зазначив Полуйко.

Читайте такожБіосферний заповідник розпочав роботу в межах 30-кілометрової Чорнобильської зони відчуження

Заступник міністра нагадав, що відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року природоохоронні території на Івано-Франківщині мають бути збільшені до 403,9 тисяч гектарів.

Також представники Мінприроди відвідали Карпатський національний природний парк, де ознайомилися з ходом робіт щодо відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії.

Представники Мінприроди відвідали обсерваторію на горі Піп Іван / фото menr.gov.ua

Як зазначають у прес-службі, обсерваторія на горі Піп Івані є найвищою спорудою в Україні. Це - унікальна в Європі територія для вивчення та охорони природи, в якій зосереджені важливі і мало вивчені з ландшафтно-екологічної, ботанічної та зоогеографічної точок зору екосистеми Карпат.

Читайте такожНаціональний заповідник "Хортиця" презентував унікальний сакральний об'єкт

Об’єкт був зданий в експлуатацію у 1938 році як обсерваторія Варшавського університету. Проте в роки Другої світової війни вона зазнала руйнації. Відновлення обсерваторії, яка розташована на території Карпатського НПП було розпочато за сприяння Варшавського університету у 2012 року Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника.

За словами Полуйка, наразі вивчається питання створення на базі обсерваторії науково-освітнього центру, який працюватиме над розвитком транскордонної науково-освітньої співпраці спрямованої на сталий розвиток Карпатського регіону та підвищення рекреаційної привабливості Чорногірського хребта.