tuzlim.org.ua

Директор національного природного парку «Тузловські лимани» Іван Русєв, у якого раніше неодноразово були конфлікти з браконьєрами, прийняв рішення піти у відставку. Як передає кореспондент УНІАН, про це Русєв написав у Facebook.

Читайте такожВ Одеській області у заповіднику знайшли останки великої стародавньої тварини«Я залишаю НПП «Тузловські лимани» - острівець свободи, острівець демократії і йду у відставку», - написав він.

Русєв заявляє, що, заступаючи на посаду керівника заповідника в 2015 році, сподівався довести, що в Україні можливі реальні зміни на краще, національні парки країни - світове надбання, а це передбачає відповідну охорону об'єкта. Еколог шкодує, що, незважаючи на свій 35-річний досвід, зробити цього не зміг, оскільки все виявилося більш складним і запущеним, ніж йому здавалося.

Відео дня

Він також вказав на «горизонтальні й вертикальні» зв'язки криміналу з представниками правоохоронних і владних структур. У результаті, як стверджує Русєв, унікальні природні екосистеми, які належать українському народу, опинилися в руках добре організованого «бандитського формування».

Директор заповідника перерахував причини, через які йде у відставку. Серед них - блокування чиновниками Мінприроди всіх ініціатив і запитів на бюджетне фінансування НПП, дача згоди Мінекології випробувань модернізованого зенітно-ракетного комплексу на території заповідника, небажання підтримати НПП у реалізації пілотного проекту з традиційного рибальства.

Крім того, серед причин - небажання київської та одеської влади сприяти місцевим рибалкам у видачі дозволів на вилов риби у нацпарку за лімітами й квотами, що автоматично робить їх вимушеними браконьєрами.

Як причини своєї відставки Русєв також називає неможливість відновлення водообміну між Чорним морем і Тузловськими лиманами, що призвело до деградації найважливіших водно-болотних угідь міжнародного значення - Рамсарських угідь.

«Йду через неможливість виконувати державні завдання з охорони найцінніших природних екосистем і ресурсів природно-заповідного фонду на площі в 27,865 тис. га через відсутність фінансування, відсутність транспорту, спецодягу для служби охорони, зброї та інших засобів захисту від бандитів...», - написав Русєв.

Також він згадує безкарне знищення інформаційних і туристичних знаків нацпарку, розграбування національних ресурсів у НПП, бездіяльність при цьому правоохоронних органів тощо.

Русєв нагадав, що співробітники заповідника неодноразово зазнавали нападів зловмисників, проте, як він стверджує, поліція нічого не робить для особистої безпеки громадян, що позначилося й на його родині.

Як повідомляв УНІАН, директор НПП «Тузловські лимани» Іван Русєв неодноразово заявляв про браконьєрство, напади на його співробітників на території заповідника, а також - на його сина - Романа Русєва. Зокрема, 29 січня він повідомив про підпал території НПП браконьєрами, в ніч на 28 січня в Біляївському районі області невідомі підірвали човен його сина, 20 червня його сина викрали й побили, а в серпні 2016 року обстріляли його човен.

Довідка УНІАН. «Тузловські лимани» - національний природний парк, розташований на території Татарбунарського району Одеської області. Створений 1 січня 2010 року. Площа - 27 865 га. Загальна площа водних дзеркал водойм - 206 кв. км. Система озер, розташованих у парку, має статус водно-болотних угідь міжнародного значення, відповідно до Рамсарської конвенції, з особливим охоронним режимом.