Ілюстрація / REUTERS

Віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів, як вирішуватимуть екологічну проблему на Донбасі, як повідомляє "5 канал".

"У Донецькій, Луганській областях критична інфраструктура. Це не тільки водогони і водовідведення, а й питання електропостачання, газопостачання – постійно під загрозою постійних атак. У цьому році починаючи із січня, коли була обстріляна Авдіївка, коли було припинено газопостачання, електропостачання, ми зараз складаємо ту інфраструктурну карту, де нам потрібно будувати резервні лінії по електропостачанню або водопостачанню", – зазначив Зубко.

"Ми чітко розуміємо те, що сьогодні є обстріли ДФС, яка знаходиться в районі Авдіївки, є постійні перебої з водою для 300 тис. абонентів, сьогодні є загроза, яка існує для Маріуполя, тому що саме "Вода Донбасу" із Сіверського Дінця постачається до Маріуполя, є інші проекти, які дозволяють із тих джерел, які є навколо, побудувати резервні можливості для постачання води", - розповів міністр.

Відео дня

Читайте такожЖебрівський порадив Туці мовчати про екологічну катастрофу на Донбасі

"Є екологічна небезпека з точки зору тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, про це ми декілька разів піднімали питання у Європейському Союзі та Європарламенті. Нещодавно відбувся візит Ірини Геращенко з євродепутатами, де ми провели засідання екологічного штабу у Донецькій області, показали, що ми робимо зі своєї сторони для того, щоб цю ситуацію контролювати. Те, що відбувається з тієї сторони, дійсно, є сьогодні підтоплення шахт, воно впливає на нашу територію і є екологічна загроза. Але питання в тому, що вона буде збільшуватися, якщо нічого не робити. Тому з одного боку ми опрацювали план, що ми робимо робимо з нашої сторони і просимо та вимагаємо залучити всі міжнародні організації для того, щоб контролювати екологічну ситуацію з того боку… Є певна загроза у "сірій зоні", це лінія зіткнення, там де постійно відбуваються бойові дії, і тут ми розуміємо, якщо не виконуватимуться Мінські угоди, то нам потрібно залучати резервні лінії", – пояснив він.