фото @iryna.gerashchenko

Екологічна ситуація на Донбасі вибухонебезпечна, у тому числі ситуація з шахтами на окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишається критичною.

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожБойовики не дають оцінити екологічну ситуацію на затоплених шахтах Донбасу - Геращенко

Відео дня

За її словами, 7 шахт повністю зруйновані і не можуть бути відновлені. Загалом на окупованих територіях знаходиться 115 українських шахт, на деяких з них вкрадено і вивезено обладнання.

«Деякі підтоплені до критичної межі, і там потрібно негайно відкачати воду, інакше відбудеться непоправне: зсуви, забруднення ґрунтових вод, річок», - підкреслила Геращенко, зазначивши, що окупанти не пускають на ці об'єкти експертів з Німеччини, які готові негайно виїхати і надати допомогу.

Також Геращенко назвала критичною ситуацію з Авдіївським коксохімом, де потрібно провести ремонт системи водопостачання в районі Ясинуватої.

«Мені здається, що зараз екологічні проблеми Донбасу виходять на перший план після безпеки і гуманітарної складової. Тут дуже важлива увага світу. Ми раді, що євродепутати, які побували в Авдіївці, поінформують своїх колег про рівень загроз», - додала перший віце-спікер.

Читайте такожГлава місії ОБСЄ в Україні закликав всі сторони не допустити виникнення екологічної катастрофи на Донбасі

Вона зазначила, що ця проблема потребує посиленої уваги на найвищому рівні, інакше біда «накриє» не лише постраждалий від війни регіон, а й на багато більшу за площею територію.

Як повідомляв УНІАН, депутати Європейського парламенту Петрас Аустревічус і Анна Фотига, а також посли Словенії, Хорватії, Португалії в Україні 23 червня разом з Геращенко відвідали Донбас і домовились активізувати зусилля з інформування ЄС про екологічні проблеми регіону.

«Тема екології, можливої техногенної катастрофи на Донбасі буде однією з ключових на засіданні Парламентського комітету асоціації Україна - ЄС, який відбудеться восени в Україні», - заявила перший віце-спікер.