Фото wikimedia.org

На Тернопільщині до кінця року планують нарешті переробити 5 тис. т тваринницьких відходів, які створюють екологічну загрозу під Тернополем. Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, під час виїзної наради на Тернопільську філію ДП «Укрветсанзавод» у приміському селі Острів голова ТОДА Степан Барна доручив керівництву підприємства протягом 10-15 днів підготувати проектно-кошторисну документацію, визначити підрядника і розпочати будівництво лагуни для перетворення відходів на органічні добрива.

За попередніми даними, процес будівництва має зайняти 3-4 місяці.

Нараду повели у зв’язку з тим, що через натиск кількох тисяч тон тваринних відходів, які роками не переробляли, знесло огорожу і рештки тварин висипалися за межі підприємства. Участь у нараді взяли також в. о. директора ДП «Укрветсанзавод» Сергій Заглоцький та начальник головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області Василь Хомінць.

Відео дня

Барна зазначив, що через безвідповідальність та безгосподарність керівництва заводу Тернопільщина мало не опинилася на межі екологічного лиха, адже тваринницькі рештки завод приймав, однак не переробляв.

«Є кілька питань, які потрібно врегулювати негайно. Зокрема, йдеться про юридично-правову сторону. Адже з 2012 року ветсанзавод втратив статус юридичної особи й став філією ДП «Укрветсанзавод». При цьому протягом 2012-2015 років на територію підприємства здійснювалося завезення відхідних матеріалів з метою утилізації, яка не проводилася. За той час уже накопичилося близько 4,5-5 тисяч тон тваринницьких відходів», – зауважив Барна.

У 2016 році згідно із розпорядженням голови Тернопільської ОДА, а також рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки рештки тварин на дане підприємство тваринницькі завозити заборонили. Проте питання з утилізацією вже накопичених відходів залишилося відкритим.

Під час наради Заглоцький пообіцяв забезпечити повну локалізацію відходів, щоб не допустити їх поширення та унеможливити подальше потрапляння у водні артерії та здійснити заходи з валування.

«У межах двох тижнів керівництво «Укрветсанзаводу» має звернутися до проектної організації, щоб підготувати проект і кошторисну документацію для здійснення відповідних дій щодо забезпечення фінансуванням цього проекту. Тоді ж потрібно знайти підрядника – виконавця робіт для будівництва спеціальної лагуни. Сподіваємося, що вже через три-чотири місяці нам вдасться перетворити всі ці рештки в органічні добрива. Водночас, для нас сьогодні є принциповим питання притягнення до відповідальності, в тому числі й кримінальної, тих посадових осіб, котрі були причетні до розвалювання даного підприємства, акумулювання відходів, що, власне, призвело практично до умов екологічного лиха», – сказав під час наради Барна.