Міністр сподівається, що після реформування робота екоінспекторів буде ефективніше / Фото УНІАН

Кабінет міністрів України затвердив концепцію реформування системи державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, яка передбачає впровадження системи моніторингу та спрощення системи контролю шляхом ліквідації Державної екологічної інспекції та створення нового органу - Державної природоохоронної служби України.

Відповідне рішення було прийнято в ході засідання уряду 31 травня.

Читайте такожВР адаптувала порядок стратегічної екологічної оцінки до європейських норм

Відео дня

«Концепція передбачає три етапи. Перший етап - ліквідувати Державну екологічну інспекцію нинішнього формату, створити новий орган - Державну природоохоронну службу. Я наголошую, що наша ідея полягає в тому, що всі працівники нової служби повинні пройти відбір на відкритих конкурсах, жодних переатестацій», - сказав міністр екології Остап Семерак, представляючи в Кабміні проект концепції.

Міністр зазначив, що на другому етапі увага буде сконцентрована на оновленні законодавчої бази. «А також сконцентрувати свою увагу на оновленні матеріально-технічної бази лабораторії, пунктів моніторингу. І третій етап - це впровадження нової системи моніторингу стану навколишнього середовища, екологічних стандартів і норм щодо здійснення нагляду та ін.», - сказав Семерак.

Також міністр заявив про низьку ефективність роботи існуючої Державної екологічної інспекції та високі корупційні ризики.

«Вона (робота Державної екоінспекції - УНІАН), крім низької ефективності, характеризується ще й високим рівнем корупційного тиску. Ми спостерігаємо дублювання функцій Держекоінспекції іншими центральними органами виконавчої влади. Також відсутній дієвий громадський контроль і закрита інформація про результати екологічних перевірок», - зазначив міністр.

За словами Семерака, на сьогодні діють завищені норми щодо кількості необхідних перевірок і низькі штрафи за порушення екологічного законодавства.

«Найбільший штраф для посадових осіб за забруднення територій становить 1700 грн, а для фізосіб - 1300 грн... Один інспектор для 100% покриття планових завдань повинен провести за один місяць перевірку 20 суб'єктів господарювання. За стандартами цей показник не повинен перевищувати семи перевірок ... Як правило, вони не здійснюють цих перевірок, а переключаються на невеликі компанії і ведуть контроль для можливого особистого збагачення», - сказав міністр.

За його словами, після запуску роботи нової служби має бути впроваджений автоматичний моніторинг і відеофіксація правопорушень. Також екоінспектори повинні налагодити співпрацю з органами місцевої влади.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2016 року Семерак заявив, що одним із пріоритетів діяльності Мінекології є створення нової інтегрованої екологічної інспекції, яка об'єднає в собі всі контролюючі функції міністерства та інших відомств, до кінця 2016 року. Також міністр анонсував оновлення кадрового складу Держекоінспекції, який на сьогодні налічує 2700 осіб.

11 січня 2017 року Кабмін доручив провести службове розслідування діяльності екс-глави Держекоінспекції Андрія Заїки. 17 лютого Семерак повідомив, що Мінекології завершило перевірку Держекоінспекції, за результатами якої було виявлено низку корупційних порушень.

22 лютого колегія Мінекології прийняла рішення про притягнення Заїки до дисциплінарної відповідальності.