Верховна Рада / Фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про стратегічну екологічну оцінку» (№ 6106).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 231 із 350 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Читайте такожСемерак: закон про оцінку впливу на довкілля є дуже важливим для бізнесу

Відео дня

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Іван Рибак зазначив, що законопроект розроблено з метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки відповідно до підходу, закріпленому у Директиві Європейського парламенту та Ради ЄС.

За його словами, чинність цього законопроекту поширюється на документи державного планування, які матимуть вплив на довкілля та здоров’я населення.

Рибак додав, що чинність законопроекту не поширюється на документи державного планування, які стосуються національної безпеки та надзвичайних ситуацій, бюджети, бюджетні програми та фінансові плани, а також програми економічного і соціального розвитку АР Крим, областей, районів та міст на короткостроковий період.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що основні завдання стратегічної екологічної оцінки, які мають поетапно вирішуватись у наступні роки: інтеграція екологічних цілей та пріоритетів, що пов’язані із забезпеченням сталого розвитку до розробки визначених документів державного планування; узгодження процедур з проведення СЕО згідно з аналогічними процедурами держав Європейського Союзу на основі відповідних міждержавних угод, міжнародних конвенцій тощо; поширення практики СЕО на місцеві проекти й програми; удосконалення механізмів реалізації СЕО та контролю її ефективності.