За словами місцевих жителів, внаслідок діяльності заводу з виробництва біоетанолу в навколишнє середовище потрапляють канцерогенні речовини / Фото volynnews.com

Жителі Луцька через сморід в місті, що триває вже до двох місяців, провели акцію протесту біля Гнідавського цукрозаводу, на території якого працює ліня ТОВ «БІО ПЕК» з виробництва біоетанолу.

Як передає кореспондент УНІАН, до півтисячі жителів мікрорайону Вересневе та прилеглих населених пунктів протестували проти викидів та неприємного запаху, внаслідок якого в людей погіршується здоров’я.

Читайте такожУ Луцьку відкрили нове "екологічно чисте" звалище із сучасною сортувальною лінією (відео)

Відео дня

За словами місцевих жителів, внаслідок діяльності заводу з виробництва біоетанолу в навколишнє середовище потрапляють канцерогенні речовини, адже у виробництві використовується сірчана кислота. Усе це відбувається за 200-300 метрів від житлового масиву та дитячого садка. Багато людей відчувають дискомфорт, їх нудить та паморочиться голова.

«То є кримінальна відповідальність власників і тих, хто давав дозволи на відкриття такого виробництва. Громадських слухань не проводилося, нас не поставили до відома. Для нас це питання виживання, - зазначила одна з учасниць акції протесту.

Люди вимагають повного закриття виробництва біоетанолу на території мікрорайону Вересневого, а також проведення незалежної експертизи щодо викидів і смороду, що шкодять здоров’ю.

Голова Волинської облради Ігор Палиця, який також прибув на акцію протесту, запевнив людей, що в обласній раді буде створено спеціальну комісію, яка встановить причини смороду в місті, а завод не працюватиме доти, поки все не з’ясується. Також він наголосив, що у разі порушень буде відкрито кримінальне провадження.

«Обіцяю, завод не працюватиме, якщо буде запах. Ніяка сірчана кислота не використовуватиметься, якщо це шкодитиме людям і довкіллю», - зазначив Палиця.

Тимчасом голова правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Ростислав Новосад зазначив, що робота лінії з виробництва біопалива наразі призупинена до з’ясування причин розповсюдження смороду. За його словами, завод проведе всі необхідні дослідження і діятиме в рамках законодавства.

Разом з тим Новосад наголосив, що на виході із заводу неприємних запахів немає. Причини смороду, за його словами, можуть бути пов’язані з тим, що на поля фільтрації цукрозаводу зливають не лише відходи цукроваріння і виробництва біоетанолу, а й фекалії з мікрорайону Вересневого.

Біоетанол отримують у процесі переробки рослинної сировини; використовують як біопаливо або паливну добавку.