Черниш закликає в Мінську обговорити питання екології на Донбасі / фото rbc.ua

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш переконаний, що питання екології в Луганській та Донецькій областях необхідно ставити на переговорах у Мінську. Про це він заявив на міжвідомчій нараді з вирішення проблемних питань в екологічній сфері Донбасу, під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, повідомляє прес-служба відомства.

«Вирішення екологічних проблем на сході потребує якісної координації між органами центральної та місцевої влади, а також тісної співпраці з представниками міжнародних організацій, що здійснюють оцінку та моніторинг ситуації. Профільні відомства, в першу чергу, повинні мати цілісну картину, аналіз та оцінку ризиків, а також заздалегідь спланований порядок дій у випадку небезпечних ситуацій. Безперечно, питання екології в Луганській та Донецькій областях необхідно ставити на переговорах у Мінську. Перш за все нам потрібно уточнити список усіх підприємств на непідконтрольних територіях, які потребують уваги та доступу міжнародних експертів для упередження надзвичайних ситуацій екологічного та техногенного характеру», – зазначив Вадим Черниш.

Віце-прем’єр та інші члени Уряду особливу увагу приділили складній екологічній ситуації та ризикам техногенних і екологічних катастроф, пов’язаних з підприємствами на окупованих територіях. Після їх рейдерського захоплення окупаційною “владою” відсутній нормальний моніторинг дотримання екологічних норм і стандартів, і це викликає особливу занепокоєність. Критичною є ситуація із затопленими шахтами на окупованих територіях, де рівень води майже досяг гранично допустимо рівня і потребує прийняття негайних профілактичних заходів. Всі учасники наради висловили позицію, що потрібно вимагати негайного допуску до затоплених шахт міжнародних експертів, негайного відкачування води.

Відео дня

Читайте такожВ місії ОБСЄ заявляють, що через бойові дії на Донбасі може статися екологічна катастрофа

«Потрібно у найкоротший термін провести екологічний моніторинг на Донбасі, визначити основні проблеми та у короткостроковій перспективі за підтримки профільних міністерств реалізувати заходи, спрямовані на відновлення екологічної сфери на сході України», – зауважив Геннадій Зубко.

За результатами наради було вирішено доручити представникам Донецької та Луганської областей актуалізувати план заходів задля вирішення проблемних питань у сфері екології на Донбасі. 

Раніше перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляла, що контрольовані Росією бойовики не дають міжнародним експертам можливості провести оцінку екологічної ситуації на затоплених шахтах Донбасу.