Геращенко заявила, що потрібно посилити увагу світу до цих екологічних ризиків / фото УНІАН

Контрольовані Росією бойовики не дають міжнародним експертам можливості провести оцінку екологічної ситуації на затоплених шахтах Донбасу.

Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона розповіла, що в уряді відбулася міжвідомча нарада під головуванням профільного віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка, міністра екології Остапа Семерака, міністра енергетики та вугільної промисловості Ігора Насалика, міністра з питань тимчасово окупованих територій Вадима Черниша, представників Донецької і Луганської військово-цивільних адміністрацій, міністерств і українських представників в мінських робочих групах.

Відео дня

Читайте такожРосійська сторона СЦКК створює загрозу гуманітарної та екологічної катастрофи на Донбасі

"На нашу спільну думку, потрібно посилити увагу світу до цих екологічних ризиків, вимагати доступу міжнародних експертів до всіх підприємств, які мають небезпечне виробництво, на тимчасово окупованих територіях, і які сьогодні рейдерські захоплені окупантами і бойовиками", - заявила Геращенко.

"Особливу тривогу викликають затоплені на окупованих територіях шахти, в яких рівень води майже досяг критичного максимуму. Наші міжнародні партнери по "нормандському формату" готові сприяти в експертизі екологічної ситуації на шахтах, проведенні відкачувальних і відновлювальних робіт, наданні експертів. Але інша сторона не дає доступу експертам - і це може закінчитися дуже серйозною екологічною катастрофою в регіоні", - наголосила вона.

За її словами, екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай небезпечною та потребує негайного реагування зі сторони місцевих та центральних органів виконавчої влади України і світу.

"Дуже важка ситуація з підприємствами поблизу лінії зіткнення, на деяких порушено виробничий цикл через постійні обстріли. Українські (учасники) переговорів в Мінську неодноразово порушували питання забезпечення режиму тиші для проведення ремонтних та відновлювальних робіт підприємств, розташованих поблизу лінії розмежування. Однак РФ і ОРДЛО не надають гарантій і не дають можливості нормально провести ремонтні та відновлювальні роботи. Особливо гостро це питання стоїть для Торецького фенольного заводу, Авдіївського коксохімічного комбінату, інших стратегічних та інфраструктурних об'єктів", - заявила Геращенко.

Також, як наголошує представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, дуже важливо вдосконалити моніторинг екологічної ситуації на Донбасі, терміново уточнити списки всіх підприємств на окупованих територіях, які потребують уваги і негайного доступу міжнародних експертів.

"Особливо складною є ситуація на Донецькій фільтрувальній станції (ДФС) поблизу Авдіївки. Там для виробничих цілей зберігаються тонни рідкого хлору, і у разі пошкодження контейнерів з хлором через обстріли екологічна катастрофа загрожує всьому регіону. Тому ключовим залишається питання безпеки, моніторинг представниками місії СММ ОБСЄ дотримання тиші поблизу інфраструктурних і екологічно небезпечних об'єктів. Ми готуємо оцінку наслідків підтопленних та затоплених шахт. І за це обов'язково буде відповідальність окупантів. За кожне знищене українське підприємство", - підсумувала Геращенко.