ЛМР виділила кошти на вивіз сміття зі Львова / Фото УНИАН

Львівська міськрада виділила першу частину коштів на виконання меморандуму про вивіз сміття зі Львова. Під час сесії 27 квітня депутати погодили виділення більше 21 млн грн містам, які погодилися приймати львівське сміття.

Як пише Zaxid.net, ці кошти передбачені змінами до бюджету розвитку, за який проголосували 46 депутатів ЛМР.

«Насамперед ми передабачаємо близько 20 млн грн на виконання меморандуму. Це перший етап виділення субвенції бюджетам міст, які будуть приймати від нас тверді побутові відходи. Із тих 20 млн грн ми вже чітко вияснили суми, які отримають Новояворівськ та Червоноград», – заявила під час обговорення проекту ухвали директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Ірина Кулинич.

Відео дня

Читайте такожУ Львові переповнені третина смітників

Депутати виділили 16 млн грн на виконання самого меморандуму. Ці кошти ще не розподілені між містами, оскільки це робитимуть пізніше. Наразі депутати чітко визначили, що понад 2 млн грн як субвенцію отримає Червоноград і ще понад 3 млн грн – Новояворівськ. Під час попередньої сесії Червонограду та Новояворівську виділяли 1 млн грн та 200 тис. грн відповідно, зараз депутати просто збільшили ці суми.

Раніше, 25 квітня, аналогічне рішення ухвалили депутати Львівської облради, коли виділили 21 млн грн на закупівлю містами області сміттєвозів (15 млн грн з цієї суми надійде містам, які підписали меморандум про вивіз сміття зі Львова). Окрім цього під час наступної сесії ЛОР має виділити ще 15 млн грн учасникам меморандуму.

Депутати ЛМР під час сесії 27 квітня також офіційно погодили меморандум про вивезення сміття. Сам документ 21 квітня підписали ЛМР, ЛОДА, ЛОР та мери 19 міст області.

Читайте такожЛьвівська міськрада створила "сміттєвий" департамент

Втім, у наступні кілька днів стало відомо про те, що деякі міста відмовилися виконувати умови меморандуму або й зовсім його не підписували. Зокрема про відмову підписувати меморандум заявили мер Бродів Андрій Білей та мер Самбора Юрій Гамар. Мер Золочева Ігор Гриньків заявив, що попри підписання меморандуму Золочів наразі не може приймати сміття на свій полігон ТПВ.

Водночас під час обговорення меморандуму в Львівській міськраді 27 квітня заступниця голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак заявила, що відмовився підписувати меморандум лише мер Бродів, який про це публічно заявив. Інші міста, за її словами, підтримали укладення цього документу.

Загалом на виконання умов меморандуму міста області впродовж двох років мають отримати 200 млн грн.