Скульптура, виготовлена за принципом ажурною кування, являє собою збільшену копію молюска / Фото dumskaya.net

В Одесі сьогодні відкрили скульптуру «Крила ангела», що символізує молюска - індикатора екологічно чистого Чорного моря.

Як передає кореспондент УНІАН, скульптура відкрита на узбережжі Чорного моря, на набережній Ланжерона, під час представлення результатів науково-дослідної експедиції. Остання проводиться в рамках проекту ЄС/ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS-II).

Скульптура, виготовлена за принципом ажурною кування, являє собою збільшену копію молюска.

Відео дня

Читайте такожЧорне море стає непридатним для життя - вчені

Як пояснила представник проекту Олена Марушевська, молюск насправді за своєю формою схожий на крила, і є свого роду індикатором ступеня забруднення моря. Якщо у воді є дуже багато хімічних елементів, цей організм гине.

«Біля берегів Одеси його вже немає. Найближче місце, де він є, це Дунайський біосферний заповідник. «Крила ангела» - символ спільних зусиль Грузії і України у збереженні Чорного моря», - пояснила Марушевська.

Скульптура виконана київськими майстрами у людський зріст з металевого сплаву, який покритий спеціальним складом, що зберігає від корозії. Вона являє собою два ажурних крила (художня ковка), між ними можна стати, щоб «приміряти» крила.

За словами Марушевської, це зроблено навмисно, щоб, «приміряючи» крила, кожна людина пам'ятала про відповідальність за збереження природних ресурсів.

Біля підніжжя композиції - напис про те, що скульптура зображає мушлю молюска, який живе в Чорному морі. Це - єдиний такого роду пам'ятник в Україні, другий аналогічний є тільки в Батумі (Грузія).

«За схожість структури стулок він отримав назву «Крила ангела». Це молюск є одним з екологічних вартових, тобто першим реагує на забруднення моря ... Це символ об'єднання зусиль Грузії і України заради порятунку Чорного моря. Шукайте другу пару крил в Батумі», - написано на табличці.

Представник проекту зазначила, що висновки, зроблені експертами, ґрунтуються на результатах спільних досліджень Чорного моря, які проводилися у 2016 році. Під час досліджень було виміряно значну кількість екологічних параметрів, що характеризують стан усіх складових морського середовища, зокрема, унікальні проби, відібрані з глибини 2 км.

Довідка УНІАН. Спільні Чорноморські дослідження проводяться в рамках проекту «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS II). Проект фінансується спільно Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН, загальний бюджет проекту становить майже 2,724 млн євро. Реалізація проекту розпочалася 1 квітня 2014 року і завершиться 31 травня 2018 року. Метою проекту є сприяння збереженню природного середовища Чорного моря.