Річка Гнізна на Тернопільщині / Фото uk.wikipedia.org

Як передає кореспондент УНІАН, з такою ініціативою учора на колегії облдержадміністрації виступив голова ТОДА Степан Барна.

Відтак рішенням колегії з метою забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства та покращення екологічної ситуації міським, селищним радам і сільським радам об’єднаних територіальних громад рекомендовано утворити підрозділи муніципальної поліції для здійснення контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища та благоустрою на місцях.

Також до 1 липня 2017 року міські, селищні  і сільські ради об’єднаних територіальних громад мають розробити та затвердити місцеві програми охорони навколишнього природного середовища.

Відео дня

Принагідно Барна звернув увагу, що в області зафіксовано вже 7 фактів завезення несанкціонованого сміття.

«Тернопільщина не має перетворитися на львівський смітник! Прошу керівників на місцях відповідально підійти до цієї проблеми і розробити чітку стратегію щодо утилізації цього сміття», – сказав голова ТОДА.

Начальник Державної екологічної інспекції в області Едуард  Ференц додав, що найбільше порушень законодавства виявлено саме у сфері поводження з відходами.

«До адміністративної відповідальності у 2016 році притягнуто 238 осіб, здебільшого за неналежну експлуатацію місць видалення відходів та забруднення навколишнього природного середовища. З 740 сміттєзвалищ і полігонів твердих побутових відходів, які займають площу 113,5 га, паспортизовано 91 об’єкт, правовстановлюючі документи на зайняті ними земельні ділянки виготовлені тільки для міст Заліщики, Монастириська, Кременець, Почаїв, Теребовля і Хоростків», – повідомив Ференц.