Як повідомили УНІАН в секторі комунікацій головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, у суботу в селищі Скала-Подільська Борщівського району активісти частково демонтували залізобетонну греблю, що знаходиться на річці Збруч і на правах власності належить товариству з обмеженою відповідальністю «Сібекс».

Як розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич, протистояння між активістами ГО "Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» та власниками товариства «Сібекс» триває не один рік. У грудні 2015 році за заявами активістів було розпочато кримінальне провадження за статтею 356 ККУ – самоправство.

У ходів досудового розслідування було встановлено, що товариство «Сібекс» є власником  млина на якому знаходиться генеруюче обладнання. Крім цього, у користуванні ТзОВ, згідно договорів оренди, перебувають земельні ділянки площею 0,3355 га  та 0,3605 га, які належать Скала-Подільській селищній раді.

Відео дня

В 2015 році власник товариства провів капітальний ремонт дамби водяного млина і під час  здійснення даних робіт було самовільно зайнято земельну ділянку площею 0,018 га на землях водного фонду. За даним фактом був складений адміністративний протокол.

Зараз товариство очікує на розробку проектної документації, аби законно орендувати цю ділянку. Оскільки жодного іншого складу злочину виявлено не було, у жовтні 2016 року кримінальне провадження було закрито.

Водночас активісти наголошують, що перекриття бетонними плитами річки Збруч веде до екологічний проблем, оскільки в часи маловоддя річка в даному місці пересихає, також дамба на самозахопленій території перешкоджає потрапляти рибі в час нересту у верху по руслу.

У суботу активісти провели демонтаж греблі та в разі її відновлення пригрозили більш радикальними діями.

За даними поліції, під час демонтажу залізобетонних плит греблі сталася сутичка між активістами та родичем керівника ТзОВ «Сібекс». Останній отримав легкі тілесні ушкодження.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження.