Сичик-горобчик у зоні відчуження / Фото dazv.gov.ua

Як повідомляє прес-служба Державного агентства України з управління зоною відчуження, з 17 по 19 лютого 2017 року експерти Українського центру дослідження хижих птахів та Державного спеціалізованого підприємства "Екоцентр" під час проведення орнітологічних моніторингових досліджень на території зони відчуження вперше фотографічно зафіксували присутність сичика-горобця на цій території.

Повідомляється, що науковцям вдалося підманити сичика-горобця 17 лютого 2017 року на території Товстолісівського лісництва, другу особину помітили цього самого дня на території відселеного села Бовище (Луб'янське лісництво). Для пошуку птахів використовувалась методика провокування їх локалізації за допомогою програвання запису голосів птахів на портативному аудіопрогравачі.

Сичик-горобчик у зоні відчуження / Фото dazv.gov.ua

"Статус присутності цього птаха на території зони відчуження до цього часу залишався невизначеним. Нам були відомі лише поодинокі випадки його реєстрації", - повідомив експерт Українського центру дослідження хижих птахів Сергій Домашевський.

Відео дня

За його словами, внаслідок обмеженого господарювання та практично повної відсутності населення, на більшій території зони відчуження з’явилися місця, придатні для гніздування хижих птахів. Починаючи з грудня 2008 року проводять обліки денних хижих птахів, а також рідкісних, що занесені до Червоної книги України та пошуки совоподібних.

Як раніше повідомляв УНІАН, 26 квітня 2016 року президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, який розташований на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.

Також зазначимо, що останніми роками екологи фіксують відродження на території зони відчуження багатьох видів диких тварин та птахів, в тому числі, через відсутність впливу людини на середовище їхнього проживання.

Сичик-горобчик у зоні відчуження / Фото dazv.gov.ua

Довідково

Сичик-горобець – найдрібніша сова Європи та України (Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758) занесена до Червоної книги України у 2009 році з природоохоронним статусом "вразливий", входить до переліку видів Бернської конвенції, конвенції CITES.

Найбільше відомостей про гніздування сичика відомо у Карпатах, натомість для Полісся він залишається маловивченим, бо кількість відомих місць його гніздування є незначною.

В останні десятиліття його стали зрідка реєструвати в північних ділянках українського Полісся на територіях, які межують з Республікою Білорусь і Російською Федерацією (Сумська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська і Волинська області). Дедалі частіші зустрічі територіальних птахів на гніздових ділянках на півночі України є наслідком розширення ареалу сичика-горобця на південь.