Україна та Молдова спільно вирішують проблему забруднення річки Дністер / Фото УНІАН

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак за підсумками сьогоднішньої зустрічі прем’єр-міністра України та Молдови, передає прес-служба міністерства.

Повідомляється, що за результатами зустрічі було підписано Дорожню карту розвитку українсько-молдовського співробітництва на 2017 рік.

"Серед трійки важливих пріоритетів розвитку подальшого українсько-молдовського співробітництва - питання захисту Дністра. Ця потужна екосистема забезпечує питною водою декілька українських міст і саму столицю Молдови – Кишенів, а також є важливою для ведення сільського господарства. Комісія займатиметься питаннями регулювання проходження води, екологічного стану води Дністра і що важливо - впливу гідроенергетики на екосистему басейну річки", - зазначив Семерак, підкресливши, що для України це питання особливо актуальне і потребує врегульовання та єдиного стратегічного бачення.

Відео дня

Читайте такожВ Україні почала працювати перша річкова патрульна поліція - Аваков

Як зазначають у прес-службі, Україна також стурбована забрудненням Дністра через вкрай незадовільний стан очисних споруд у м. Сороки (Республіка Молдова) та негативною ситуацією з промисловим забрудненням р. Киргиж-Китай на території Молдови.

"Сьогодні ми також ініціювали сьогодні ухвалення рішення про спільне звернення до ЄК щодо пошуку партнерів з Європейського Союзу для залучення технологій та фінансування робіт з ліквідації забруднення Дністра. Наші колеги з Молдови підтримали таку ініціативу", - резюмував Семерак.

Читайте такожНа Київщині активісти підняли питання щодо "річки з нечистот"

Як нагадують у Мінприроди, у Римі 29 листопада 2012 року під час 6-ї сесії наради сторін Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер, Україною і Молдовою був підписаний договір про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер.

Договір укладено з метою забезпечення координації спільних дій України і Молдови, спрямованих на розв’язання нагальних транскордонних екологічних проблем, забезпечення сталого екологічного і соціально-економічного розвитку усього басейну ріки Дністер.