REUTERS

Про це повідомляє видання The Siberian Times.

Згідно з оцінкою дослідників, через 35 років несуча здатність порід, в яких міститься вічна мерзлота, може зменшитися на 75-95 відсотків. Це призведе до деформації і обвалення як житлових, так і промислових споруд. Самі швидкі зміни торкнуться міст Анадир і Салехард - будівлі можуть втратити стійкість до середини 2020-х років. Якутськ і Норильськ опиняться під загрозою руйнування в 2040.

Читайте такожВчений розповів про шкоду боротьби з глобальним потеплінням

Відео дня

Вчені підкреслюють, що велика невизначеність метеорологічних прогнозів не дозволяє зробити остаточні висновки. Однак вони рекомендують використовувати нові технології будівництва, враховують танення вічної мерзлоти, оскільки навіть за найбільш оптимістичними сценаріями грунти втратять 25 відсотків несучої здатності.

Вічна мерзлота займає близько 60 відсотків території Росії. Найбільш широко вона поширена у Східному Сибіру, де температура порід не піднімається вище нуля градусів Цельсія. Грунтові води в таких умовах знаходяться у вигляді льоду.

У вересні минулого року вчені заявили, що руйнування вічної мерзлоти на півночі Росії може призвести до утворення гігантських воронок. За словами дослідників, такі порожнини в землі можуть з'явитися не тільки в безлюдних місцевостях, але і в містах на Ямалі, передає Національна служба новин (НСН).