Експерти розповіли, як відрізнити якісну рибу на прилавку від ГМО

15:49, 15 грудня 2016
Екологія
1063 0

Напередодні новорічних та різдвяних свят в Асоціації рибалок України розповіли, як відрізнити якісну рибу на прилавку від генетично модифікованої.

Як вибрати якісну рибу / Фото shutterstock.com/g/MaraZe

Яскраве не завжди якісне

Як зазначають експерти, занадто яскравий і здоровий вигляд риби, як правило, є першою ознакою обману. У природі риба зрідка буває такого насиченого рожевого кольору, як магазинна сьомга чи форель.

"М'ясо цієї риби, вирощеної природним чином, - блідо-сіро--рожеве, непоказне, - розповідає член Асоціації рибалок України Сергій Приходько, технолог рибного виробництва. - Досить пригадати, якою була сьомга 20 років тому. Яскравий і насичений колір, що часто зустрічається сьогодні на прилавках, - результат хімічної підфарбовування".

Наприклад, у складі дозволеного законом барвника "Лосось" - суміш жовтого і яскраво-червоного барвників. З'ясувати, чи була пофарбована риба, яку ви збираєтеся купити, допоможе ретельний огляд. Звичайне "м'ясо" - неоднорідне, у ньому зустрічаються білі прожилки, жили, в той час як у "хімічного" воно рівномірно рожеве.

Читайте такожМорська риба звикає харчуватися пластиком - вчені

Інша небезпека - риба, вирощена "на гормонах". В сучасному виробництві її напихають штучними спецкормами так, що тушки розносить, як на дріжджах. Підозру у покупця повинне викликати надто м'ясисте тіло і занадто короткі плавники - це свідчить про те, що риба в розпліднику навіть не плавала, а лише нарощувала масу, "стоячи" на одному місці.

Водночас недорогі пангасіус і тіляпія шкідливі навіть у тому випадку, якщо їх не торкалася хімія. Справа в тому, що вони їдять сміття з каналізації, а їхня найкраща вечеря - найбрудніші відходи. Щоб очистити тушки, лікарі та технологи радять вимочувати їх у воді з додаванням ложки оцту. Після півгодинної "ванни" рибу можна сполоснути під краном і готувати.

Підступне філе

Рибне філе, як зазначають експерти, зазвичай несе ще більше небезпек, ніж ціла тушка.

"Філе - м'ясо без шкіри, плавників, жил і кісток. Від цих частин м'ясо позбавляють не вручну, а промисловим способом, розчиняючи їх кислотою або вимочуючи в інтенсифікаторах дозрівання, розм'якшують тканини. Втім, так роблять не завжди: є виробництва, де від тушок на конвеєрі відсікають середню частину, яка складалася хребет, після чого перемелюють і пускають в виробництво рибного фаршу, начинки для пиріжків з рибою і т. д.", - пояснює Приходько.

Читайте такожДеякі види атлантичних риб пристосувалися до забрудненої води - вчені

Експерти розповідають, що на виробництво 1 кг рибного філе йде від 1,9 до 3,2 кг риби. Крім того, важко дізнатися, ким була перетворена на філе риба за життя - дорогим палтусом або дешевим минтаєм. Такі підміни зустрічаються повсюдно: у минулому році контролюючі служби проводили експертизу філе морського окуня: вміст чотирьох з п'яти упаковок виявилося псевдоокунем і лише один виробник не обманув споживача.

Прострочену рибу виказує запах

Ще один інструмент нечесних виробників: часто філе морозять з простроченої риби. Тому перед покупкою експерти радять принюхатися: чи не пахне риба нашатирем або аміаком? Цими речовинами часто "реанімують" продукт другої свіжості.

Крім того, розрізняються і способи заморозки: багато компаній використовують рідкі холодоагенти, наприклад, з вмістом хлору. Розморозивши рибне філе, слід натиснути на нього рукою: якщо випливає багато води, а м'ясо схоже на мокру вату, значить, у виробництві використовувалися вологоутримуючі добавки, як правило, це поліфосфати (Е452). На практиці виробники витримують рибу в воді, а потім швидко переносять в поліфосфати - у підсумку "внутрішньої" води в такому філе - до 25-30%.

"Розумію, що всі ГОСТи, шкідливі добавки і емульгатори в голові не втримаєш, як і всі ознаки якості рибного продукту. Все ж хочеться застерегти Вас від вивертів, на які йдуть ділки в гонитві за миттєвим прибутком, наражаючи на небезпеку здоров'я наших сімей. І поки чиновники не будуть сумлінно виконувати свої обов'язки з контролю за якістю продуктів харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід по вибору якісного товару, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. - Запам'ятаєте, риба буває тільки свіжою. Все інше це рибний продукт сумнівної якості. Риба повинна бути тільки вищої якості. Не може бути рибний продукт, який покликаний бути корисним і нести здоров'я людини, ще якоїсь іншої якості та сорту! Рибний продукт дуже корисний для людського організму, але за умови, якщо він свіжий. Неякісний рибний продукт може бути смертельно небезпечний".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter