лампочка / zdorovieinfo.ru

Як поінформували УНІАН у Державній екологічній інспекції в області, 14 листопада всі лампи завантажили та вивезли за межі району.

За даними інспекції, це зробили представники фірми, з вини якої виникло звалище. У них є договір на утилізацію цих небезпечних відходів зі спеціалізованим підприємством у місті Кропивницький.

Читайте такожВ Україні стартувала кампанія проти ламп, що містять ртуть

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у середині жовтня неподалік від села Змітнів Сосницького району Чернігівської області було виявлено несанкціоноване звалище відпрацьованих люмінесцентних ламп. Лампи (за попередніми підрахунками, близько 35 тисяч штук) невідомі вивантажили на узбіччі дороги. Під час перевірки виявити осіб, які допустили зазначене правопорушення, не вдалося, але на картонних упаковках ламп вказані адреси, назви та номери навчальних закладів міста Києва.

Державна екологічна інспекція області направила лист до Сосницкої РДА, Менського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Чернігівській області та Управління ДСНС в Чернігівській області з вимогою вжити невідкладних заходів по ліквідації цих відходів. Прокуратура області відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України (забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей або навколишнього середовища).

Відпрацьовані люмінесцентні лампи належать до промислових відходів I класу (класифікуються як надзвичайно небезпечні відходи) і створюють загрозу для довкілля, життя і здоров'я людей. Екологи оцінили збиток від даного звалища в майже 80 тис. грн.