Ріка Дніпро / Фото УНІАН

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак.

"Підписання президентом закону, який запроваджує басейновий принцип управління водними ресурсами – це перший і важливий етап реформування системи водокористування. Зазначу, що цей нормативний акт не лише дозволить перейти до європейських стандартів упорядкування стану водойм, але є одним із наших прямих зобов’язань угоди про асоціацію із ЄС", - зауважив Семерак.

Міністр пояснив, що завдяки запровадженню цього закону Україна зможе відійти від принципів, "коли скиди у річку здійснює підприємство-забруднювач в одній області, а розгрібати наслідки такої горе-діяльності мають в іншій – тій, що нижче за течією".

Відео дня

Читайте такожУкраїна та Ізраїль домовилися поглибити співпрацю у сфері відновлювальної енергетики та очищення річок

При цьому, за його словами, найближчим часом Мінприроди розпочне приведення Держводагенства у відповідність до ухваленого закону.

"А якщо ми паралельно запустимо нову природоохоронну службу замість ДЕІ, то переконаний, що різко зменшиться кількість локальних та глобальних проблем", - додав Семерак.

Як повідомляв УНІАН, басейновий принцип управління – це підхід до управління водними ресурсами, відповідно до якого основною одиницею управління виступає територія річкового басейну.

Басейновий принцип управління водними ресурсами передбачає, що фінансовий механізм гарантує безпосередній зв'язок між платою за водокористування і фінансуванням пріоритетних водоохоронних заходів у межах басейну.