Ухвалені екологічні закони охоплюють практично всі сфери діяльності / УНІАН

Про це під час зустрічі з представниками бізнесу в Американській торговельній палаті розповів міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає прес-служба відомства.

"Екологічна експертиза, яка практично зараз не працює, буде скасована через півроку після опублікування закону "Про оцінку впливу на довкілля". Цей закон відміняє попередні нормативно-правові документи, на які було багато нарікань із боку бізнесу щодо корупційності, та максимально наближає наші процедури екологічного оцінювання до існуючих у ЄС. Насправді бізнес, який має досвід роботи в країнах ЄС, уже тривалий час працює за цими  правилами", - розповів Семерак.

Читайте такожУкраїна та Ізраїль домовилися поглибити співпрацю у сфері відновлювальної енергетики та очищення річок

Відео дня

Він додав, що ухвалені екологічні закони "Про оцінку впливу на довкілля" та "Стратегічну екологічну оцінку" гармонізують українське законодавство до європейських стандартів та мінімізують можливість корупційної складової.

"Кожний державний орган або орган місцевого самоврядування проводитиме попереднє оцінювання про необхідність здійснення СЕО на основі закону. Правові механізми дозволять юридично захищати права на охорону довкілля та здоров’я", - зазначив міністр.

За його словами, ухвалені закони охоплюють практично всі сфери діяльності. Зокрема, містобудівельні плани, стратегії розвитку областей, програми розвитку промисловості, аграрного сектору відповідно до закону мають проходити процедуру СЕО. Для оцінки впливу на довкілля у законі надано чіткий перелік типів об’єктів, що підлягають оцінюванню впливу на довкілля. Таким чином проекти, що не враховують негативний вплив на довкілля та здоров’я населення, фактично не матимуть права на реалізацію.

"Це є важливі закони для бізнесу. Я сподіваюся, що ці закони найближчим часом будуть підписані президентом. Є півроку, щоб і державні службовці, і бізнес, і громадськість навчилися жити за новими правилами", - сказав Семерак.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон, який встановлює європейські норми оцінки впливу підприємств на навколишнє середовище.