/ Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 239 із 326 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Представляючи на засіданні парламенту даний документ, позафракційний депутат Остап Єднак зазначив, що законопроект адаптує законодавство України до законодавства Європейського Союзу в частині встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (СЕО). За словами депутата, проектом визначено механізм проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторинг впливу виконання документа державного планування на довкілля.

Законопроектом передбачено встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки та внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час планування суспільного розвитку та господарської діяльності із урахуванням пріоритетності факторів впливу на довкілля, в тому числі здоров’я населення, та забезпечення сталості екосистем у процесі прийняття стратегічних рішень.

Відео дня

Читайте такожРада попередньо схвалила євроінтеграційний законопроект про оцінку впливу на довкілля

Проектом закону також передбачено основні завдання стратегічної екологічної оцінки, що мають поетапно вирішуватись у наступні роки: інтеграція екологічних цілей та пріоритетів, що пов’язані із забезпеченням сталого розвитку до розробки визначених документів державного планування; узгодження процедур з проведення СЕО згідно з аналогічними процедурами держав Європейського Союзу на основі відповідних міждержавних угод, міжнародних конвенцій тощо; поширення практики СЕО на місцеві проекти й програми; удосконалення механізмів реалізації СЕО та контролю її ефективності.

У пояснювальній записці сказано, що законопроект, розроблений на виконання пункту 239 Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 р. № 847-р, спрямований на імплементацію Директиви 2001/42/ЄС Європейського парламенту та Ради від 27 червня 2001 р. про оцінку наслідків окремих планів та програм для довкілля. При цьому зазначено, що прийняття законопроекту сприятиме адаптації законодавства України до законодавства ЄС, оскільки забезпечує відтворення підходу, прийнятого на рівні ЄС та закріпленого у Директиві 2001/42/ЕС та Протоколі про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті, стороною якого є Європейський Союз.

Прикінцевими положеннями законопроекту передбачено внести зміни до Земельного кодексу України, відповідно до яких схеми землеустрою і техніко-економічні обгрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць підлягають стратегічній екологічній оцінці