s3noticias.com.br

До таких висновків прийшли британські вчені, узагальнивши дані, які ентузіасти-натуралісти збирали протягом більш ніж 10 років. Результати роботи опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B, передає N+1.

Навесні рослині важливо вчасно розпустити листя і квіти. Занадто ранній старт може призвести до холодових пошкоджень; занадто пізній не дозволить використовувати підходящі для зростання дні і дасть фору конкурентам. Настання цього моменту визначається, насамперед, температурним режимом і освітленням. Нагріті "міські острова тепла" змінюють час цвітіння зростаючих тут дерев.

Читайте такожМорська риба звикає харчуватися пластиком - вчені

Відео дня

Повідомляється, що вчені використовували дані про весняну динаміку рослин за 1999-2011 рр. британськими любителями природи на сайті Nature's Calendar. Були відібрані відомості про чотири широко поширені у країні види дерев: клен (Acer pseudoplatanus), бук (Fagus sylvatica), дуб (Quercus robur) та ясен (Fraxinus excelsior). Інформація про нічну освітленість була отримана з супутникових спостережень, отриманих в рамках військової метеорологічної програми DMSP OLS.

Білий клен виявився майже не схильним до світлового забруднення. Однак решта три види дерев у районах з яскравим нічним освітленням пробуджувалися навесні, в середньому, на 7,5 днів раніше, ніж їх зростаючі на природі родичі. Навіть у сільській місцевості, де світлове забруднення досить помірне, дерева реагують на прихід весни раніше.

Як повідомляв УНІАН, близько 6,5 млн чоловік щорічно гинуть від захворювань, пов'язаних з наслідками забруднення повітря.