фото УНІАН

Вона нагадала, що згідно із Законом України «Про особливості регулювання діяльності суб’єктів  підприємницької  діяльності, пов' язаної  з реалізацією та експортом лісоматеріалів», з 1 листопада 2015 року заборонено на  10 років вивезення за межі митної території України в митному режимі лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД), а заборона на експорт сосни запроваджується з 1 січня 2017 року. Однак, на експорт дров заборона не розповсюджується.

«В Україні діє державний стандарт, яким визначаються розмірні характеристики до дров. Для їх експорту за кордон необхідна наявність відповідних документів. Лісогосподарські підприємства мають право, у відповідності до норм діючих стандартів України,  на вимогу споживачів, у тому числі й іноземних, здійснювати відвантаження дров довжиною понад один метр», - наголосила Христина Юшкевич.

Перший заступник Голови відомства роз’яснила, що ГОСТом 3243-88 встановлюються такі розміри дров: по довжині – 0,25; 0,33; 0,50; 0,75; 1,00 м; по товщині – від 3 см і більше; граничне відхилення по довжині становить +/- 0,02м. На вимогу споживача допускаються дрова кратних довжин. При цьому, граничне відхилення по довжині встановлюється від  -0,05 до +0,10 м. Для населення дрова кратних довжин не допускаються.

Відео дня

Крім того, у зазначеному стандарті вказано, що обсяг дров довжиною більше 3 м визначається за іншими держстандартами ГОСТ 2292-88 і ГОСТ 2708-75.

Також Христина Юшкевич повідомила, що для врегулювання питання експорту лісоматеріалів Держлісагентство ініціювало проведення наради за участю представників Мінінфраструктури, Державної фіскальної служби, Укрзалізниці, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей.