УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, депутати двічі не змогли ухвалити законопроект у першому читанні, а потім навіть не змогли повернутися до розгляду цього питання узагалі. Водночас, вони підтримали пропозицію щодо повторної підготовки законопроекту до першого читання. За відповідне рішення проголосував 231 депутат із 326 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, яка спрямована на попередження та запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Проектом закону, зокрема, визначається, що оцінка впливу на довкілля здійснюється з урахуванням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, стану довкілля в місці, де планується здійснювати плановану діяльність, екологічних ризиків і прогнозів, перспектив соціально-економічного розвитку регіону, потужності та видів сукупного впливу (прямого та непрямого) на довкілля, в тому числі з врахуванням впливу наявних об’єктів, планованої діяльності та об’єктів, щодо яких отримано погодження або які перебувають у процесі погодження.

Відео дня

Суб'єктами оцінки впливу на довкілля є суб’єкти господарювання, уповноважені центральний і територіальні органи, інші органи виконавчої влади, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, громадськість, а у визначених статтею 14 цього Закону випадках - держава походження та зачеплена держава.

До першої категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля, відносяться, зокрема, нафтопереробні заводи та виробничі підприємства для газифікації або зрідження вугілля або бітумінозного сланцю потужністю 500 т на добу та вище; теплові електростанції.

Читайте такожВР сьогодні розгляне екологічні законопроекти та проведе Годину запитань до уряду (наживо)

До другої, зокрема, глибоке свердлування; сільське господарство, лісівництво та водне господарство; видобувна, енергетична та хімічна промисловість.

Визначається, що у процесі оцінки впливу на довкілля забезпечується своєчасне, адекватне та ефективне інформування громадськості.

Встановлюється, що суб’єкт господарювання забезпечує підготовку Звіту з оцінки впливу на довкілля і несе відповідальність за достовірність поданої у Звіті з оцінки впливу на довкілля інформацію згідно з цим Законом.

Серед іншого, законопроект визначає відповідальність за порушення законодавства про оцінку впливу на довкілля.

Крім того, йдеться і про обмеження, тимчасову заборону (зупинення) та припинення діяльності підприємств у разі порушення ними законодавства про оцінку впливу на довкілля. Так, підставою для припинення діяльності підприємства чи окремих його цехів (дільниць) і одиниць обладнання є систематичні порушення у сфері оцінки впливу на довкілля, що не можуть бути усунуті з технічних, економічних або інших причин.