лампочка / rmnt.net

В рамках акції, організатори планують розповсюдити інформацію про шкідливий вплив на екологію та здоров’я людини ртуті, що міститься в люмінесцентних лампах, та важливість правильного збору й утилізації таких ламп. Також, з 27 по 29 травня, будуть організовані тимчасові пункти збору й подальшої утилізації люмінесцентних джерел світла в торговельних центрах однієї з мереж гіпермаркетів.

Читайте такожВчені заявили про зміну кольору Арктики у зв'язку з глобальним потеплінням

Всесвітня організація охорони здоров’я відносить ртуть до токсинів, що найбільш загрозливі для оточуючого середовища та здоров’я людини.

Відео дня

Отруєння ртуттю може відбутися не лише під час прямого контакту з її парами в разі розбиття люмінесцентної лампи, але й за умови використання в їжу молока та м’яса корів, випас яких проходив поблизу полігонів та звалищ, куди хаотично звалюються лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду і т.і.

Всього 1 (один) грам ртуті, що потрапив в оточуюче середовище, забруднює 200 тисяч кубічних метрів води та 3 мільйони кубічних метрів повітря. До того ж, ртуть накопичується в корінні рослин й дерев, грибах, водоростях та рибі.

Тому відпрацьовані лампи, що містять ртуть, підлягають спеціальній утилізації – їх неможна викидати в звичайні контейнери для сміття.

Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, українці нерідко стикаються з проблемами, оскільки на сьогоднішній день в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення.

В якості альтернативи лампам розжарювання, які сприяють глобальному потеплінню, та люмінесцентним лампам, що містять ртуть, екологи й спеціалісти в галузі світлотехніки пропонують переходити на світлодіодні (LED) лампи та  світильники, що мають високу енергоефективність та є екологічно чистими джерелами світла.

Задля підвищення рівня знання про LED лампи, Фонд MAXUS, ПРООН та ГЕФ пропонують всім бажаючим не лише здати на утилізацію люмінесцентні лампи, а й отримати консультацію з вибору світлодіодних ламп з урахуванням індивідуальних потреб для того чи іншого виду приміщення.

Детальна інформація про адреси тимчасових пунктів збору люмінесцентних ламп доступна на інтернет-сторінках Програми UNDP та Фонду MAXUS.