Олександр Клімов/Facebook

На Львівщині триває гасіння пожежі на териконі Центральної збагачувальної фабрики "Червоноградська". Фахівці попереджають, що це негативно впливає на екологію і стан здоров’я людей. У Львівській ОДА заявляють, що відповідний спецпідрозділ постійно бореться з вогнем, пише ZIK.

Читайте такожВчені заявили про зміну кольору Арктики у зв'язку з глобальним потеплінням

"Активне горіння (терикону, – ред.) відбувається з вересня-жовтня минулого року. Воно знову активізувалось у березні цього року, і продовжується. Терикон горить окремими осередками. Робота з ліквідації вогню проводиться силами управління з гасіння териконів ДП "Львіввугілля". Вони здійснюють підвіз інертного матеріалу з цього ж таки терикону, який вже втратив здатність горіти. Ним засипають осередки горіння", – повідомив в.о. директора департаменту цивільного захисту Львівської ОДА Олександр Харчук.

Відео дня

"Коли терикон починає горіти, його дуже складно загасити. Такі роботи проводяться не один день. Сьогодні пожежа локалізована. Вона йде до зменшення. У нас є спецуправління з гасіння териконів, яке виконує ці роботи. Основним замовником є Центральна збагачувальна фабрика "Червоноградська", – підтвердив слова чиновника в.о. генерального директора ДП "Львіввугілля" Андрій Дяченко.

У свою чергу доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології ЛНУ ім. І. Франка к.г.н. Василь Дяків розповів, що від горіння териконів виділяється величезна кількість вуглекислого газу, а також сірчистого газу.

Олександр Клімов/Facebook

"Такі сполуки у взаємодії з водою утворюють кислі води. А це негативно впливає на поверхневі та підземні води. Доведено, якщо кислі води заходять у водоносний горизонт, то взаємодіють з карбонатами і з них вилуговують фтор", - пояснює Дяків.

За його словами,  це створює проблему із Соснівським водозабором: "Завдяки кислим, сульфатним водам, які вилуговуються з териконів, коли вони горять, зростає концентрація фтору".

Читайте такожУ Львові майбутнє пам’ятника радянському поетові Тудору обговорять з містянами

"Вони самозапалюються. Доведено, що це біохімічний процес, внаслідок того, що там розвиваються мікроорганізми. Відповідно від їхньої діяльності зростає температура, і виникає пожежа. Але по всіх вимогах екологічної безпеки терикони не мають горіти. Тобто, якщо вони горять, їх треба гасити", – додав Василь Дяків.