медведь / opogode.ua

Про це пише wordyou.ru.

Спостереження за життям чорного ведмедя в горах острова Хоккайдо надало дослідникам приклад взаємовигідного співробітництва між тваринами і рослинами: кісточки вишні поступово «піднімалися» все вище по схилах гір завдяки ведмежими стежками. Клишоногі харчуються по дорозі наверх плодами вишні і переносять у собі її кісточки, інформує Cell Biology.

Японські вчені провели спостереження за життям чорних ведмедів (Ursus thibetanus) в горах острова Хоккайдо, паралельно велися спостереження і за японським соболем (Martes melampus). Зоологи відзначили, що в місцях проживання цих тварин неодмінно є зникаюче рослина — дика вишня Prunus verecunda. Вчених зацікавив такий момент, тому вони взялися за вивчення ареалу мешкання тварин і вишні.

Відео дня

Читайте такожWWF: В дикій природі В'єтнаму залишилося не більше п'яти тигрів

Виявилося, що дика вишня поступово селиться все вище і вище в горах. Як туди потрапляють її кісточки, вчені дізналися лише після спостереження за чорними ведмедями. Виявилося, що у своїх прогулянках горами клишоногі об'їдають вишневі дерева, а неперетравлені кісточки залишаються у ведмежому посліді. Чим вище піднявся ведмідь, тим вище «оселилася» вишнева кісточка. 

Вчені з Кіотського університету підрахували, що кісточки з'їденої вишні залишають ведмежий кишечник на відстані до 300 метрів, це в середньому. Завдяки такому природному «транспортуванню», зникаюча рослина може врятуватися. «Високогір'я для цієї рослини - куди найкраще місце для зростання, враховуючи постійне підвищення середньорічної температури повітря через парниковий ефект», відзначає автор дослідження професор Шоджі Наое.