REUTERS

Робота опублікована в журналі Nature Communications, повідомляє "Газета.Ru".

Дослідники вивчили скам'янілості і залишки вулканічного газу в древніх осадових породах штату Невада. Сотні мільйонів років тому тут розташовувався прото-Тихий океан, що омиває береги суперконтиненту Пангея. Проаналізувавши вміст ізотопів ртуті в стародавніх скам'янілостях і породах, вчені змогли зробити висновок про час великих лавових вивержень, вимирання і відновлення морських екосистем.

Читайте такожГеофізики представили новий сценарій втрати крижаного покриву Землі

Відео дня

Виявилося, що кальмароподібні головоногі молюски відновили видову різноманітність, як тільки припинилися вулканічні виверження, в той час як екосистема морського дна відновлювалася набагато повільніше. Дослідження показало, що губки покривали прибережне мілководдя ще два млн років, поки корали і молюски не відновили свою чисельність в обсягах якдо виверження.

Триасово-юрське вимирання відзначає кордон між тріасовим і юрським періодами. Це одне з найбільших вимирань мезозойської ери, глибоко торкнулося життя на Землі. Вважається, що в цей час вимерло 60% морської фауни і безліч видів сухопутних рептилій.