REUTERS

Це передбачено Планом дій, опублікованими в четвер міжнародною кредитною організацією зі штаб-квартирою у Вашингтоні, повідомляє ТАСС.

Згідно з 59-сторінковим документом, щорічні асигнування СБ на ці цілі підвищаться через п'ять років з нинішніх $2,3 млрд до $3,5 млрд. В цілому він виділяє зараз на програми, пов'язані з кліматом, приблизно $10,3 млрд на рік і планує довести ці витрати до 2020 року до $16 млрд.

Читайте такожДощі в Арктиці, що викликані потеплінням клімату, можуть знищити оленів - вчені

Відео дня

"Ми робимо боротьбу зі зміною клімату одним з центральних напрямків нашої роботи", - заявив старший директор СБ Джон Рум. Він зазначив, що однією з цілей розробленого Плану дій є також підвищення рівня підтримки цих зусиль з боку приватних компаній до $13 млрд на рік. Міжнародні експерти розраховують, що це дозволить найбіднішим країнам виконати свої зобов'язання згідно з угодою щодо клімату, укладеними в Парижі в кінці минулого року.

Крім того, кошти СБ підуть на створення в державах енергетичних потужностей для вироблення додаткових 30 гігават електроенергії для 150 млн будинків. Передбачається, що для цього будуть використовуватися альтернативні, екологічно чисті джерела енергії.

Підготовка СБ Плану дій приурочена до майбутнього 22 квітня відкриття для підписання Паризької угоди, яку було прийнято 12 грудня 2015 року за підсумками конференції Рамкової конвенції про зміну клімату. Його підтримали всі 195 учасників форуму у французькій столиці, які зобов'язалися, зокрема, не допустити підвищення середньої температури на планеті до 2100 року більш ніж на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою.

Читайте такожПотепління загрожує відновленням боїв на Донбасі - розвідка

У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 22 квітня пройде церемонія високого рівня. Паризька угоду з клімату набуде чинності після того, як буде ратифіковано 55 країнами, на які припадає принаймні 55% від загального обсягу глобальних викидів парникових газів.