REUTERS

Як повідомляє ТАСС з посиланням на газету Haaretz, в 1976 році поверхня води Мертвого моря перебувала на 398 метрів нижче рівня світового океану, а в грудні 2015 року вона практично досягла позначки у мінус 430 метрів.

Читайте такожВ ОАЕ через аномальне зниження температури масово гинуть морські черепахи - ЗМІ

"Темп падіння рівня води істотно прискорюється: в перші два десятиліття з 1976 року вода йшла на 6 метрів кожні 10 років, у третє десятиліття цей показник досяг вже 9 метрів, а в останні 10 років - 11 метрів", - пише газета. При цьому, за прогнозами експертів, рівень води в Мертвому морі може впасти ще на 25 метрів в найближчі 20 років, і, якщо нічого не робити, до 2050 році найбільш солона на Землі водойма може зовсім зникнути.

Відео дня

Рік тому Ізраїль і Йорданія домовилися опріснювати воду з Червоного моря і перекачувати сольовий залишок у Мертве море. "Навіть якщо буде реалізована програма перекидання води з Червоного моря, складно собі уявити, як це зможе змінити негативний тренд в найближчі пару десятків років", - зазначає Haaretz у своєму дослідженні.

Читайте такожГеофізики представили новий сценарій втрати крижаного покриву Землі

Мертве море є найнижчою точкою планети і розташовується в тектонічній западині. Південний край Мертвого моря вже частково висох, внаслідок чого там утворився своєрідний соляной перешийок в кілька сотень метрів шириною.

Але ще однією проблемою Мертвого моря є утворення провалів уздовж його берегів. Це створює реальну загрозу для інфраструктури, зокрема, доріг і мостів. "Практично з повною упевненістю можна говорити, що через 20 років уже не буде існувати шляхів доступу до природної берегової лінії (Мертвого моря)", - зазначає Haaretz. Вперше провали на узбережжі Мертвого моря були зафіксовані у 80-х роках минулого століття. Спочатку їх сприймали як курйоз, але "до кінця 1990-х років курйоз перетворився в серйозну проблему", вказує видання.

Власне, процес утворення провалів прискорюється разом з відступом рівня води Мертвого моря. "У 1996 було зафіксовано 220 провалів, в 2006 - 1808, в минулому році - 5548", - повідомляє Haaretz. Газета відзначає, що в даний час в рік утворюється близько 500 таких провалів. Вже в 2014 році в результаті утворення провалів довелося залишити кілька пляжів, міст, бензоколонку і паркінг", - пише газета. Цей процес, коли дощові води вимивають соляні пласти з-під грунту, і вони провалюються вниз на кілька десятків метрів, викликає серйозне занепокоєння у експертів. Він безпосередньо викликаний падінням рівня солоної води Мертвого моря, який постійно знижується. "Можливо, саме 2014 рік запам'ятається як поворотний момент в пересиханні Мертвого моря", - зазначає Haaretz.