украина флаг патриотизм украинцы / УНИАН

Про це повідомила на брифінгу виконувач обов'язків міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська.

«Повернули 2,5 млн євро, це менш як 1% від коштів, які ми отримали від однієї з державних компаній ще в 2009 році. Тоді Агентство екологічних інвестицій (вже ліквідоване – УНІАН) отримало 300 млн євро», - сказала Вронська.

Читайте такожГенсек ООН: 155 країн представили свої плани по боротьбі із зміною клімату

Відео дня

За її словами, раніше японська сторона хотіла повернути набагато більшу суму коштів за Кіотським протоколом, проте міністерство змогло підтвердити ефективність використання частини грошей на закупівлю автомобілів для поліції та модернізацію вагонів столичного метрополітену.

При цьому вона розповіла, що в Національному антикорупційному бюро тривають слідчі дії щодо проведеного наприкінці 2015 року тендеру на суму 1 млрд грн, на якому половину зазначеної суми могла отримати фіктивна фірма.

«Гроші (фірмі – УНІАН) не були сплачені, і залишилися у розпорядженні міністерства. Вони обліковуються, і ми будемо опрацьовувати варіанти, як їх далі використовувати на проекти, які були відібрані японською стороною», - додала Вронська.

Раніше повідомлялося, що через неефективне використання "кіотських" коштів Японія в лютому може зажадати від України повернути всі гроші, що залишилися в рамках проекту.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці 2015 року в Україні був проведений тендер на загальну суму близько 1 млрд грн за проектами вуличного освітлення у низці міст і областей країни. При цьому акцепти на половину цієї суми - близько 480 млн грн - на проекти освітлення в Івано-Франківську, Коростені, Ізмаїлі, Кривому Розі, Слов'янську, Запоріжжі та Києві отримала маловідома фірма-прокладка «Агротехбуд». Фінансування проектів мало здійснюватися за рахунок коштів Кіотського протоколу, які надає уряд Японії.

Переможені учасники конкурсів, у числі яких опинилися компанії «Хмельницькобленерго», «Харківобленерго», «Черкасиобленерго» і «Миколаївобленерго», подали скаргу до Антимонопольного комітету на організацію та проведення закупівель.

30 грудня 2015 року Кабмін припинив тендер і почав перевірку умов його проведення. На початку січня 2016 року Державна фіскальна служба передала результати перевірки, відповідно до яких фірму-переможця тендеру визнали фіктивною, а тендер - незаконним.

12 січня Яценюк доручив головам Національного агентства з питань державної служби, Міністерства внутрішніх справ, Антимонопольного комітету і Державної фіскальної служби провести службове розслідування за тендером, а 20 січня Кабмін звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням притягнути до відповідальності всіх чиновників, задіяних у проведенні незаконного тендеру.