Египет будет строить АЭС по российской технологии / fb.ru

Угоду про спільне будівництво підписали 19 листопада.

Читайте такожІран після зняття санкцій готовий подвоїти експорт нафти

Про це заявив міністр електроенергетики та відновлюваної енергії Єгипту Мухаммед Шакір після підписання з головою "Росатома" Сергієм Кирієнко міжурядової угоди, передають "РИА Новости".

Відео дня

"Ми вибрали найкращі технології будівництва атомних станцій та найвищі стандарти безпеки у світі. Цей проект реалізується в рамках рішення про диверсифікацію джерел виробництва електроенергії в Єгипті", — сказав міністр.

Крім того, укладено міжурядову угоду про спільну роботу наглядових відомств двох країн у галузі атомної енергетики. За словами глави "Росатома", в цих документах прописані питання забезпечення майбутньої АЕС ядерним паливом, зобов'язання з її експлуатації, технічного обслуговування і ремонтів її енергоблоків.

Читайте такожВітрові електростанції Техасу віддають електрику безкоштовно

Також угода регулює питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом, підготовки персоналу електростанції, допомоги Єгипту щодо вдосконалення нормативної бази атомної енергетики цієї країни.

"Зараз усі чотири блоки будуть будуватися 10 років, після цього вони будуть років 80 працювати. Тобто це контракт, який пов'язує дві наші країни на 100 років", - підкреслили в "Росатомі".

Читайте також2016 оголосять роком вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Також планується, що перша атомна станція зробить Єгипет регіональним технологічним лідером і єдиною країною в регіоні, що володіє АЕС покоління 3+.