/ dumskaya.net

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення облрада ухвалила на засіданні позачергової сесії (старого скликання).

Зокрема, облрада визнала за необхідне відновити природну екосистему морського лиману Сасик (Кундук) з метою попередження негативних санітарно-епідеміологічних ризиків і вирішення ряду екологічних, соціальних і економічних проблем.

"Відновлення екосистеми морського лиману Сасик шляхом будівництва з'єднувального каналу Сасик - Чорне море та реабілітації прилеглих територій", - сказано в рішенні.

Відео дня

Депутати доручили Одеської облдержадміністрації до 31 травня 2016 забезпечити розробку першого етапу комплексного природоохоронного проекту – безпосередньо будівництво з'єднувального каналу.

Засідання сесії голові Одеської обласної ради Михайлу Шмушковичу вдалося провести з другої спроби. Вранці на засідання з'явилося лише 68 132 діючих депутатів. Проведення цієї сесії Шмушкович пояснив "необхідністю прибрати в будинку" до початку роботи нового складу облради.

Читайте такожЧерез спеку Куяльницький лиман на Одещині став рожевим (відео)

Сасик — водоймище площею близько 210 квадратних кілометрів і глибиною до 2,7 метра. В одних джерелах називається озером, в інших – лиманом. Розташоване на південно-заході Бессарабії, у Дунайсько-Дністровському межиріччі, в безпосередній близькості від Кілійської дельти річки Дунай.

У 1970-х роках з лиману Сасик вирішили зробити водосховище для прісної води – джерело зрошення сільськогосподарських земель. Водойму відгородили від моря дамбою довжиною 14 кілометрів і шириною 150 метрів. Опріснити Сасик не вдалося. Через деякий час виявилося, що солона вода негативно вплинула на чорноземи, близько 30 тисяч га землі опинилися осолонцьованими і були фактично знищені.

Серйозні зміни відбулися у місцевій флорі і фауні. Майже повністю знищені цілющі лиманні грязі, що поставило під питання можливий розвиток цієї місцевості як курорту. Екологи неодноразово закликали владу відновити з'єднання Сасика з Чорним морем.