Євросоюз передав Україні установку для спалювання деревини в Чорнобильській зоні / УНІАН

Про це під час офіційної передачі установки сказав виконувач обов'язків голови Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Читайте такожВ Японії успішно випробували таблетку, здатну вилікувати грип за день

«Установка створювалась за фінансової підтримки Європейської комісії і є важливим кроком спільних зусиль ЄС та України з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», - сказав Петрук.

Відео дня

«Роботи тривали три роки. Побудований об'єкт допоможе утилізувати суху та іншу деревину і знизить ризик виникнення спонтанних лісових пожеж у зоні відчуження», - додав він.

За його словами, установка також є реалізацією енергозберігаючих технологій, оскільки отримана при спалюванні деревини теплова енергія використовуватиметься для живлення існуючих систем теплопостачання Чорнобиля, де проживає вахтовий персонал. Вартість установки становить 1,25 млн євро.

Як повідомляв УНІАН, щороку в Чорнобильській зоні відчуження виникають пожежі різних масштабів. Одна з найбільших за розмірами пожежа сталася наприкінці квітня цього року в районі сіл Буряківка, Рудня-Іллінецька, Глінка, Луб'янка Іванківського району на площі близько 320 га. На її локалізацію знадобилася більше ніж доба. При цьому Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що підвищення радіаційного фону через пожежі в Чорнобильській зоні відчуження та Київській області не було зафіксовано.

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС, які називають також Чорнобильська зона відчуження, а в 1986-1987 рр. іменувалася 30-кілометровою зоною — заборонена для вільного доступу територія, яка зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль і Прип'ять, північ Поліського району Київської області.