Фото УНИАН

Небезпечне осіннє багаття

21:25, 20.10.2015
7 хв.

Вже кілька днів міста і селища на півночі і в центрі України задихаються від диму палаючих торфовищ. Однак, найчастіше, запах диму восени практично не викликав нарікань. Всі звикли до спалювання сухого листя і трави, не замислюючись про небезпеку для здоров'я і навколишнього середовища.

Запах диму на вулиці пізньої осені та ранньою весною, в принципі, сприймається українцями як звичайне явище. Таким чином, мовляв, комунальні служби позбавляють міста від зайвого сміття. В радянські часи думка про те, що спалювання сухого листя і трави не тільки усуває засміченість вулиць, а також в якості добрив дуже благотворно впливає на верхні родючі шари ґрунту була вельми популярною. Сьогодні ж екологи відзначають, що подібний спосіб позбавлення від природних відходів робить ведмежу послугу як людині, так і природі.

Шкідливі речовини, що знаходяться в опалому листі і траві, утилізуються в грунті і стають безпечними для природи і людини при природному розкладанні. На жаль, в Україні не прийнято дозволяти природі здійснити природну очистку. Навпаки, радянська «традиція» спалювання листя прижилася, як ніколи.

Шкоду природі

Відео дня

Як правило, зелене листя очищає забруднене автомобільними вихлопами, викидами заводів, фабрик та іншими результатами згубної діяльності людини, повітря. Листя і трави вбирають ці шкідливі речовини, пом'якшуючи наслідки екологічного забруднення. Спалювання опалого листя випускає в повітря все накопичилися в них отруйні речовини. Все те, що природа хотіла поховати, моментально виходить в атмосферу, приймаючи ще більш грізну форму з-за високої температури вогню. «Масове спалювання листя призводить до такого істотного забруднення атмосфери, яке можна порівняти з потужними промисловими викидами. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом в повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що викликає ще більш потужне забруднення атмосферного повітря», - наголошує співголова Асоціації зелених України, еколог Ярослав Задесенец.

mns.gov.ua

До того ж, за його словами, опале листя захищає грунт від промерзання взимку і від небезпечного ущільнення влітку. «Підстилка з листя та опалого пагонів — чудове органічне добриво, єдине для дерев і чагарників. Позбавлена природного захисту грунт неминуче виснажується. Помічено, що позбавлені опалого листя дерева в парках через 20 років знижують приріст в 1,5 рази», - зазначає еколог.

До того ж, в місцях, де розпалювали вогнища, збільшується ймовірність виникнення масових пожеж. На такій території, як правило, вогонь поширюється досить швидко і може стати неконтрольованим. Це означає, що в зоні безпосередньої загрози виявляються дерева, тварини, будинки і люди. Крім безпосередньої шкоди природі, спалювання рослинних залишків також становить суттєву загрозу і мешканцям зелених зон - з листям згорають зимуючі корисні комахи, наприклад, сонечка.

Цікаво, що для утилізації рослинних залишків сьогодні вже придумано кілька способів, які можуть бути корисні для природи. «Наприклад, листя можна скласти в компостну яму, а компост використовувати для удобрення тих же газонів і дерев. Одним з найбільш розумних способів потурбуватися про ґрунті і в той же час прибрати територію є «дідівський метод»: сухе листя просто перекапываются, залишаючись в землі, при цьому грунтові організми самі переробляють листя в родючий гумус», - зазначає Задесенец.

Їдкий дим провокує небезпечні захворювання

Втім, крім шкоди для навколишнього середовища, спалювання опалого листя може серйозно позначитися на здоров'ї українців. «В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини. Це прямо або опосередковано призводить до серйозного погіршення самопочуття людей», - каже еколог.

З-за подібних задимлень уражається епітелій слизової оболонки дихальних шляхів, у зв'язку з цим організм людини може перестати чинити опір збудників різних захворювань.

Фото УНИАН

Вкрай небезпечним є вплив диму на організм дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Особливо погано переносять «листяний дим» ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніт або тонзилітом. А здоров'ю алергетиків подібна задимленість може завдати непоправної шкоди.Деякі вчені прирівнюють забруднення від масового спалювання опалого листя до такого, яке викидають потужні промислові заводи і підприємства. Як правило, це провокує погіршення самопочуття у людей і загострення деяких хронічних захворювань. Більш того, дим «листяного» багаття містить приблизно в 350 разів більше речовин, що викликають рак, ніж сигаретний дим.

Враховуючи чималу кількість листяний багать у Києві та інших містах України, можна цілком пояснити причину високої кількості захворювань в осінньо-весняний період, який і без того лікарі зазвичай називають часом авітамінозу.

Палять листя – телефонуйте 102

Цікаво, що спалювання опалого листя підпадає під статтю Адмінкодексу України. Так, відповідно до статті 77.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Це становить, приблизно, 170-340 гривень. А посадовим особам загрожує штраф в розмірі від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 850 до 1200 грн.

REUTERS

Більш того, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки статті 50 Конституції України, згідно з якою кожному громадянину гарантовано право на безпечне для життя і здоров'я стан навколишнього середовища. Згідно цієї ж статті, кожен має право на відшкодування збитків при порушенні цього права.

«Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, Правилами утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах» передбачені відповідні адміністративні покарання. Таким чином, пряме звернення до органів правопорядку, наприклад, нещодавно створені поліцейські підрозділи МВС є більш ніж дієвим методом боротьби зі спалюванням опалого листя і різного роду рослинних відходів. На переконання Асоціації Зелених України – це, здебільшого, питання моральний і стосується кожного з нас», - вважає Ярослав Задесенец.

Екологи наполягають, що зупиняти такі вогнища в межах міст повинні співробітники МВС, відповідно до інструкції. Крім того, приймати додаткові рішення щодо неприпустимості розведення «листяних» багать можуть місцеві органи влади всіх рівнів. Завдання ж громадян, які не бажають труїтися, змушувати їх працювати на користь жителів населених пунктів.

Олена Пащенко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся