ГСЧС

Як передає кореспондент УНІАН, про це на своїй сторінці у Facebook написав відомий в Україні еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

За його словами, пожежа у дельті Дністра, яка розпочалася минулого четверга після приходу циклону, зараз остаточно затихла.

Відео дня

«Вона горіла 3 дня, переміщаючись мозаїчно по території, створюючи нові осередки займання. Аналіз показує, що пожежею було знищено понад 1 тис. га очеретяних заростей і чагарників, переважно у заповідній зоні Нижньодністровського національного природного парку», - написав Русєв.

Він стверджує, що ймовірною причиною пожежі є підпал, і посилена ситуація тим, що плавні сухі через відсутність паводків.

Читайте такожПід Одесою знову горіли дністровські плавні

«Плюс слабка організація моніторингу та охорони території національного парку, слабка взаємодія усіх уповноважених служб», - зазначив Русєв.

Як повідомляв УНІАН, в Одеській області 7 жовтня у Нижньодністровському природному національному парку, біля села Усатове, на Дністровському лимані на відстані 2 км від берега горів очерет на площі 3 га. Потім протягом двох наступних днів надходили повідомлення про нові загоряння, зазначалося, що вогнем охоплено 35 га, 3 га тощо.

Як зазначають екологи, через пожежі гинуть птахи та інші мешканці плавнів, а рятувальники, як правило, не можуть вплинути на поширення вогню через недоступність зон пожежі для техніки.