Диких кабанов будут уничтожать в связи со вспышкой АЧС / Фото УНИАН

Єгерська служба зобов'язана у 12 областях, які межують із Росією та Білоруссю, провести повну депопуляцію диких кабанів у зв'язку тим, що ці тварини є переносниками вірусу африканської чуми свиней (АЧС), повідомив начальник відділу мисливського господарства та полювання Державного агентства лісових ресурсів України Іван Шеремет.

«У 12 областях зобов'язали користувачів мисливських угідь провести повну депопуляцію дикого кабана... Конкретна дата є – 31 грудня 2015 року», - сказав він, зазначивши, що йдеться про 12 прикордонних областей - від Одеської й до Волинської.

«Така ініціатива, щоб цим займалася виключно єгерська служба», - додав він.

Відео дня

Читайте такожБоротьба з чумою свиней затягнеться як мінімум до 2017 року – Мінагропрод

Шеремет пояснив, що мисливці можуть «піддатися спокусі» принести м'ясо вбитого кабана додому. Враховуючи те, що ці тварини потенційно заражені АЧС, така поведінка мисливців сприятиме поширенню вірусу. Саме тому до депопуляції слід залучати фахівців єгерської служби.

Чиновник повідомив, що в результаті депопуляції буде знищено близько 34,5 тис. тварин. Туші всіх диких кабанів із зазначених 12 областей спалюватимуться, в інших областях дозволена реалізація м'яса лише після аналізу на АЧС.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держветфітослужби, всього з 2012 року в Україні зареєстровано вже 36 випадків АЧС, із яких 16 – у дикій фауні. Більшість випадків (21) було зафіксовано у Чернігівській області, 4 – у Київській та Луганській, 3 – у Сумській і по одному в Запорізькій, Житомирській, Рівненській та Полтавській областях. Із початку року зафіксовано 19 випадків АЧС, із яких 4 – у дикій фауні.