Северное сияние / vk.com/roman.spirit

Жителі Уральського федерального округу і Пермського краю цієї ночі при температурі 30 градусів вище нуля бачили полярне сяйво. Спалахи були зафіксовані в Челябінську, Пермі, а також у місті Івдель Свердловської області.

Як повідомили кор. ТАСС в Коуровській обсерваторії, природне явище виникло через обурення геомагнітного поля Землі, яке було зареєстровано цієї ночі.

Читайте такожУ Лапландії розпочався полярний день

"Північне сяйво - природне явище, яке не залежить від пори року і температур. Воно виникає через обурення геомагнітного поля Землі, яке відбувається через викид корональної маси на Сонці, - пояснили в обсерваторії. - Останній викид на Сонці було зафіксовано 22 червня, який потурбував геополе нашої планети. В результаті північне сяйво виникло на Уралі і Пермському краї".

Співрозмовник агентства підкреслив, що це явище не є частим для Південного, Середнього Уралу і Пермського краю. Востаннє воно виникло у цих широтах більше 5 років тому. За даними вчених, останнє північне сяйво цієї зими на Уралі було зафіксовано на території Ямало-Ненецького автономного округу.