REUTERS

У Сполучених Штатах Америки занепокоєні екологічними загрозами, що стали наслідком російської агресії в Україні, яка розпочалася у 2014 році.

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у Twitter.

"У Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища у війні та збройних конфліктах ми все ще стурбовані шкідливими газами в Армянську, забрудненням води з шахти "Юнком" та іншими екологічними загрозами, викликаними конфліктом та російською агресією", - заявили американські дипломати.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня в Криму стався викид невідомої речовини. В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стояв стійкий запах кислоти, на газонах лежали мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів у медзаклади, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Крім того, в середині вересня стався ще один викид хімікатів.

Окупаційна псевдовлада Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, який використовується заводом «Кримський титан», внаслідок спеки і тривалої відсутності опадів.

Тоді в Армянську було запроваджено режим надзвичайного стану і прийнято рішення зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

Читайте такожМертві тварини та іржаві цвяхи: у Мережі з'явилися нові докази екокатастрофи в Криму

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося внаслідок потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

Також на адмінмежі з Кримом у Херсонській області було зафіксовано наявність токсичних речовин у повітрі. У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації з кількох населених пунктів було евакуйовано дітей.

Окрім того, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили, що бойовики мають намір відключити деякі насоси шахти «Юнком (Юний комунар)» у населеному пункті Бунге за 43 км від тимчасово окупованого Донецька, внаслідок чого вона буде затоплена.

На засіданні Парламентського комітету асоціації у Страсбурзі міністр екології Остап Семерак заявив, що можливе затоплення шахти «Юнком», де в радянські роки було проведено ядерний вибух, становить серйозну загрозу екологічній безпеці не тільки України, а й сусідніх країн.