В ЄС зробили крок до заборони пластикових пакетів / REUTERS

Європарламент схвалив пропозицію, спрямовану на заборону пластикових виробів одноразового використання. Зокрема – посуду, пакетів, трубочок для пиття, а також ватних паличок.

Читайте такожВикладач Сумського університету винайшов їстівний посуд (відео)

Як повідомляє DW, відповідний документ був підтриманий парламентарями 24 жовтня. Деякі пластикові вироби, яким легко знайти заміну, будуть заборонені вже до 2021 року.

Відео дня

На 2025 рік країни ЄС також будуть зобов'язані переробляти 90 відсотків пластикових пляшок, а виробники напоїв повинні будуть брати фінансову участь у переробці.

За даними Reuters, євродепутати також включили до списку одноразових виробів, що підлягають забороні, легкі пластикові пакетики, полістиренові контейнери для їжі та вироби з пластику, що піддаються біодеградації (на думку критиків, вони не розкладаються повністю).

Остаточні правила ЄС щодо заборони пластикових виробів одноразового використання мають бути затверджені після подальших переговорів з країнами-членами Євросоюзу. У Єврокомісії сподіваються, що це станеться ще до виборів до Європарламенту, які мають відбутися в травні 2019 року.

Нагадаємо, Європейський парламент 23 жовтня 2018 року на засіданні в Страсбурзі прийняв рішення розробити нові правила, які сприятимуть вільному доступу всіх жителів ЄС до чистої питної води.